Σοκολατένια Γαλατόπιτα

Σοκολατένια Γαλατόπιτα

1 ώρα Χρόνος Εκτέλεσης
Οικογενειακή Μερίδα/ες

1 Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
  • 750 ml  σοκολατούχο γάλα
  • 60 γρ. σιμιγδάλι και λίγο για το ταψί
  • 20 γρ. κορνφλάουρ
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 60 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους παγωμένο)
  • 170γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70%
  • 100 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • άχνη
  • κανέλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Ξεκινάμε να ζεσταίνουμε  σε χαμηλή φωτιά.
  • Όταν ζεσταθεί καλά και δούμε τις πρώτες φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
  • Δεν θέλουμε να βράσει.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, τα αυγά, το αλάτι, τη βανίλια, και το ξύσμα και φτιάχνουμε μια πάστα.
  • Σε αυτήν προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του και όλο μαζί μετά το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα με υπομονή μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Προσοχή, να έχουμε χαμηλή φωτιά γιατί η κρέμα αρπάζει εύκολα και δεν θέλουμε να καεί.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τη σοκολάτα κομμένα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Όταν ενσωματωθεί στο μείγμα μας ρίχνουμε και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27 εκ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.

Για την επικάλυψη

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την κρέμα να πάει σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε σχάρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
  • Αν θέλουμε πιο τραγανή γαλατόπιτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι αντί για πυρίμαχο σκεύος απλά πρέπει να το βουτυρώσουμε πολύ καλά και να πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
Tip
Αν θελετε να διπλασιάσετε τη συνταγή χρησιμοποιούμε ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.