Η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό και το έμφραγμα!

Η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό και το έμφραγμα!

Η σοκολάτα θεωρείται μια από τις “ένοχες” για την υγεία, απολαύσεις της ζωής, ωστόσο μία νέα μελέτη έρχεται να το ανατρέψει αυτό. Σκωτσέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λίγης σοκολάτας την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα.


Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη σε 21.000 Βρετανούς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια ανασκόπηση εννέα προηγούμενων μελετών σχετικά με τη κατανάλωση σοκολάτας που περιλάμβαναν 158.000 συμμετέχοντες, τα ευρήματα της οποίας υποστήριξαν τα αποτελέσματά τους.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Heart, «δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που να λένε ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά σοκολάτα – κάποιοι από τους οποίους κατανάλωναν έως και 100γρ. την ημέρα – είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα , εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα από ό, τι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν καθόλου.

Η κατανάλωση σοκολάτας επίσης συσχετίστηκε με 25% μειωμένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι συγγραφείς της μελέτης – από τα πανεπιστήμια του Αμπερντίν, του Μάντσεστερ, του Κέιμπριτζ και του Ιστ Άγγλια- υποστήριξαν ότι τα οφέλη της σοκολάτας συνδέονται με τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ακόμα και η σοκολάτα γάλακτος που θεωρείται λιγότερο υγιεινή από την μαύρη σοκολάτα, είχε παρόμοια οφέλη για την υγεία.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι μόνο τα φλαβονοειδή, αλλά και άλλες ενώσεις – που πιθανώς να σχετίζονται με το γάλα όπως τα λιπαρά και το ασβέστιο – που πιθανώς να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα», τόνισαν οι επιστήμονες.

news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.