Φοιτητές προς Σόιμπλε: “Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα;”

Φοιτητές προς Σόιμπλε: “Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα;”

 Σκληρή υποδοχή επεφύλαξαν οι φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po) στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τους χερισμούς της Γερμανίας στην ελληνική κρίση. Παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη σχολή πως σε αυτή φοιτούν ως επί το πλείστον γόνοι εύπορων οικογενειών, οι φοιτητές έθεσαν δύσκολες ερωτήσεις που έκαναν το Γερμανό υπουργό να νευριάσει και να χάσει σε κάποιες στιγμές την ψυχραιμία του.
«Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας για την οποία ευθύνεστε εσείς;», ρώτησε τον Γερμανό υπουργό ένας φοιτητής για να λάβει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στο γεμάτο αμφιθέατρο. «Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση (της Ελλάδας), όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;», φέρεται να ρώτησε μια άλλη φοιτήτρια.
Η αντίδραση του Γερμανού υπουργού ήταν έντονη και εμφανίζεται να απάντησε: «Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες». Αντίθετα πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, όμως τίποτε μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. «Ο (Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών) Γιάνης Βαρουφάκης μου είχε πει: Βόλφγκανγκ είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είναι διεφθαρμένο, τουλάχιστον όχι ακόμη», φέρεται να είπε.
Σε άλλες ερωτήσεις, τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο Σόιμπλε φέρεται να απάντησε σε φοιτήτρια “ντροπή σας” και “να ασχολείστε με τη χώρα σας”.
Το κλίμα στο αμφιθέατρο μεταφέρεται ως τεταμένο, αφού ο Σόιμπλε φέρεται να αναφέρθηκε στα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και να διατύπωσε την άποψη πως «κανείς ιδιώτης δεν θέλει να επενδύσει» στη χώρα χωρίς όρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.