Σερβία και Σκόπια έκλεισαν τις διαβάσεις – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Σερβία και Σκόπια έκλεισαν τις διαβάσεις  – Χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση των σερβικών αρχών να απαγορεύσουν από χθες τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.

Περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία αλλά και πολλές χιλιάδες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, καθώς μετά την απαγόρευση των Σέρβων, το ίδιο έπραξαν και οι Σκοπιανοί.

Οι Σκοπιανοί ζητούν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξηγήσεις για ποιο λόγο οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι, μετά τους Σύρους είναι οι πλέον πολυάριθμοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διελεύσεις από τις χώρες κατά μήκος του λεγόμενου “βαλκανικού διαδρόμου” επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε χθες τη διέλευση μόνο σε 372 πρόσφυγες, εκ των οποίων 250 ήταν από την Συρία, 113 από το Ιράκ και μόλις εννέα από το Αφγανιστάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.