Δραματική η κατάσταση στα σύνορα της ακυβέρνητης χώρας.

 

Την ώρα που η Ελλάδα έχει παραδοθεί κατόπιν κυβερνητικής επιλογής σε δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που περνούν από τα αφύλακτα σύνορα, άλλες χώρες της περιοχής με αίσθηση εθνικής κυριαρχίας που απουσιάζει πλήρως από την Αθήνα σπεύδουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τα κύματα των λαθρομεταναστών.

image 1

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ανακοίνωσε και επίσημα, ότι βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις του Στρατού.

Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.

Όσοι έχουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

metaghj22

Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα η  βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει σειρά μέτρων με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας με στόχο τον έλεγχο των συνόρων και προκειμένου να προληφθεί η εισροή μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της χώρας τονίζει πως δεδομένης της κατάστασης στις γειτονικές χώρες και το κύμα των προσφύγων, θα προτείνει μέτρα προκειμένου να προασπιστεί, μαζί τα σύνορα του Κράτους.

Όπως γίνεται φανερό από την ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας η «προάσπιση των συνόρων του κράτους» ως έννοια απουσιάζει πλήρως από την ελληνική(;) κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν προβληματίζεται από την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αλλά αντίθετα κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μέτρα «προληπτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ».

ImageHandler

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός του Χώρου Σένγκεν στον οποίο προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η Βουλγαρία είχε μέχρι σήμερα παρακαμφθεί από τα κύματα λαθρομεταναστών που έρχονταν από την Ελλάδα και οι οποίοι κατευθύνονταν μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας προς την Ουγγαρία και τη δυτική Ευρώπη.

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζουν τους τραυματίες
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

metaghj4

Η κατάσταση

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε σταδιακά-από το απόγευμα και μέχρι πριν από λίγο- την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε 300-400 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Αυτοί που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή ήταν κυρίως ασθενείς, έγκυες, και γονείς που κρατούσαν στα χέρια τα μικρά παιδιά τους.

Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι αλλά περιχαρείς, κατευθύνθηκαν πεζή στον σιδηροδρομικό σταθμό της παραμεθορίας πόλης Γευγελή, όπου έβγαλαν και επιβιβάστηκαν σε δύο τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία.

Ωστόσο, η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη παραμένει δραματική καθώς πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι και διαμαρτύρονται έντονα προς τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ ώστε να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα.

image

Leave a Reply

Your email address will not be published.