Ο τρίτος συνιδρυτής της Apple, που έχασε μια περιουσία

Στηβ Τζόμπς, Στηβ Βόζνιακ και.. Ρόν Γουέιν; Οι υπογραφές αυτών των τριών αντρών εμφανίστηκαν στα ιδρυτικά έγγραφα της Apple, 1η Απριλίου 1976.

Δώδεκα μέρες αργότερα, ο Γουέιν πούλησε το 10% των μετοχών που κατείχε. Ο τρίτος συνιδρυτής της εταιρίας «χάρισε» τις μετοχές του, για το ποσό των 800 δολαρίων. Σήμερα, το 10% της Apple, κοστολογείται 62 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο που πούλησε τότε, πλέον έχει αγοραστεί από άλλους μετόχους. Σίγουρα όμως θα μπορούσε να είναι ένας πολυεκατομμυριούχος σήμερα.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι ήμουν στην εταιρεία, και έπειτα την εγκατέλειψα. Αυτό που δεν ξέρουν ωστόσο, είναι ότι είχα σημαντικό λόγο που έπρεπε να το κάνω», αναφέρει ο Γουέιν στο CNN. «Δεν έχω μετανιώσει για αυτή μου την απόφαση», συμπληρώνει.

Ο Γουέιν γνώρισε τον Στηβ Τζόμπς όταν οι δυο τους δούλευαν στην πρωτοπόρο εταιρεία δημιουργίας βιντεοπαιχνίδιων, την Atari. Ήταν προγραμματιστής υπολογιστών, αλλά δεν έγινε συνιδρυτής λόγω των τεχνολογικών του ικανοτήτων. Αναφέρει πως κλήθηκε για τη θέση του γενικού διευθυντή. Συγκεκριμένα, του δόθηκε το 10% των μετοχών για να κατασκευάσει το λογότυπο της εταιρίας αλλά και να έχει το ρόλο διαμεσολαβητή, στις πιθανές διαφορές του Βόζνιακ και του Τζόμπ.

«Οι δύο αυτοί άντρες, ήταν πραγματικοί ‘’ανεμοστρόβιλοι’’. Βρισκόμουν στη σκιά αυτών των γιγάντων. Αν έμενα στην εταιρεία, πιθανόν να ήμουν ο πιο πλούσιος άντρας του νεκροταφείου».

 

 upografes

Το πάθος του ήταν η βιομηχανία των παιχνιδιών, να δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια και λογισμικά. Δεν θα ήταν ευτυχισμένος αν παρέμενε στην Apple. Ίδρυσε μετέπειτα πολλές μικρές εταιρίες, όπου και μπόρεσε να σχεδιάζει και να προγραμματίζει. Αναφέρει ότι δεν τον ευχαριστεί ως άνθρωπο, το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο ενός προϊόντος, και ο Στηβ Τζόμπς, σίγουρα, δεν θα του τον έδινε ποτέ.

υπογραφες

Αν και ο Γουέιν θαυμάζει τον Στηβ Τζόμπς για τα κατορθώματά του, δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Βόζνιακ χαρακτηρίζοντάς τον σαν τον «πιο ευχάριστο άνθρωπο», που έχει γνωρίσει. Η ιδέα του για το λογότυπο ήταν έμπνευση από τη συμπεριφορά του Βόζνιακ, ένα μήλο που πέφτει στο κεφάλι του Ισαάκ Νιούτον.

Έζησε μια ευτυχισμένη ζωή, επιλέγοντας να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε. «Αν θα ήθελα να είμαι πλούσιος; Φυσικά και θα ήθελα πολλά λεφτά. Αλλά το έχω σκεφτεί. Αν απλά επιζητούσα χρήματα και δόξα, θα έπρεπε να ζήσω όντας δυστυχισμένος».

Ο Ρον Γουέιν, έδωσε στο CNN έγγραφα με το αρχικό λογότυπο της Apple, όπως και το έγγραφο ίδρυσης του κολοσσού.

The third Apple co-founder who lost out on a fortune

by David Goldman, CNN

Πηγή: http://www.cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.