Συνάντηση κορυφής Bild: «Η Μέρκελ θα καταφέρει επιτέλους να φρενάρει τον Πούτιν;»

Συνάντηση κορυφής Bild: «Η Μέρκελ θα καταφέρει επιτέλους να φρενάρει τον Πούτιν;»

Oι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Στο Βερολίνο χτυπάει σήμερα η «καρδιά» της διπλωματίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να υποδέχεται τους προέδρους της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μία συνάντηση «σε σχήμα Νορμανδίας», οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Βεβαίως όλα τα βλέμματα σήμερα το απόγευμα θα είναι στραμμένα στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ο οποίος πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στη Γερμανία από το 2013.

«Η Μέρκελ θα καταφέρει επιτέλους να φρενάρει τον Πούτιν;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών. Ειδικά όμως για τον πρόεδρο της Ρωσίας το επίμαχο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στη Μόσχα.

«Πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκε ο Πούτιν το Βερολίνο. Έκτοτε μεσολάβησαν 1.236 μέρες, τρεις πόλεμοι – Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία και Συρία- οι ευρωπαικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και το βέτο της Ρωσίας στο γαλλικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας είναι αυτό που θα απασχολήσει την σημερινή συνάντηση των ηγετών.

Στο μεταξύ, οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες που επιδιώκουν την αυτονομία της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 9.600 ανθρώπων από το 2014, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ποροσένκο συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στον Πούτιν.

«Οι πλευρές συμφώνησαν σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών σε σχήμα Νορμανδίας στο Βερολίνο στις 19 Οκτωβρίου ώστε να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία να εκπληρώσει το πακέτο ασφαλείας» των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.