Σεξ Οργασμός: Πώς επηρεάζει ο γυναικείος οργασμός τον εγκέφαλo

Σεξ Οργασμός: Πώς επηρεάζει ο γυναικείος οργασμός τον εγκέφαλo

Το σεξ επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας, την ευαισθησία στον πόνο, ακόμη και τον ύπνο. Η σεξουαλική επαφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπόλοιπο σώμα μας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει επίδραση στο πόσο τρώμε και πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Tο σεξ έχει αναφερθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος καύσης θερμίδων, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι η όρεξη μειώνεται μετά τη σεξουαλική επαφή.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health and Social Behavior το 2016 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν ικανοποιητικό σεξ αργότερα στη ζωή τους μπορεί να προστατεύονται καλύτερα από τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πολλές από τις επιδράσεις του σεξ στο σώμα συνδέονται στην πραγματικότητα με τον τρόπο που αυτό επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την απελευθέρωση ορμονών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ο εγκέφαλος και ο γυναικείος οργασμός

Σε μια μελέτη για τον γυναικείο οργασμό που πραγματοποιήθηκε το 2018, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Newark, NJ, παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 10 γυναικών συμμετεχουσών, καθώς έφταναν στην κορυφή της ευχαρίστησής τους – είτε ως αποτέλεσμα αυτοδιέγερσης είτε μέσω της διέγερσης από τους συντρόφους τους.

Οι περιοχές που «ενεργοποιήθηκαν σημαντικά» κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού, όπως διαπίστωσε η ομάδα, περιελάμβαναν μέρος του προμετωπιαίου φλοιού, τον τροχιοπρομετωπιαίο φλοιό, τη νησίδα και την παρεγκεφαλίδα.

Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται ποικίλα στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των αισθήσεων του πόνου, καθώς και στη ρύθμιση ορισμένων μεταβολικών διεργασιών, αλλά και στη λήψη αποφάσεων.

Μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι η ρυθμική και ευχάριστη διέγερση που σχετίζεται με τον οργασμό θέτει τον εγκέφαλο σε κατάσταση έκστασης. Μάλιστα ο συγγραφέας της εν λόγω μελέτης Adam Safron συγκρίνει την επίδραση των γυναικείων οργασμών στον εγκέφαλο με αυτήν που προκαλείται από το χορό ή την ακρόαση μουσικής.

«Η μουσική και ο χορός μπορεί να είναι τα μόνα πράγματα που έρχονται κοντά στη σεξουαλική αλληλεπίδραση με τη δύναμή τους να παρασύρουν νευρωνικούς ρυθμούς και να παράγουν αισθητηριακή απορρόφηση και έκσταση», γράφει ο Adam Safron και προσθέτει:

«Δηλαδή οι λόγοι που απολαμβάνουμε τις σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με τους λόγους που απολαμβάνουμε τη μουσική εμπειρία».

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.