Η Σερβία κλείνει τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες

Η Σερβία κλείνει τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες

Η σερβική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπει την είσοδο οικονομικών μεταναστών παρά μόνο τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε ανακοινώσει ότι οι σερβικές αρχές επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων μόνο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το μεταναστευτικό, η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της άρνησης της Κροατίας και της Σλοβενίας να αποδεχθούν μετανάστες από την Αφρική και την Ασία των οποίων οι χώρες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εχθές η Κροατία και η Σλοβενία έκλεισε τα σύνορα για όλους όσοι δεν προέρχονται από το Ίρακ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τη χώρα μας […] δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο σε κανέναν που δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι προς την Κροατία. Η Σερβία είναι και θα παραμείνει μόνο χώρα διέλευσης και όχι χώρα τελικού προορισμού» ανέφερε σε δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούλιν.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς επισημαίνοντας ότι ΄΄τα αντίμετρα για τις απαγορεύσεις στη διέλευση μεταναστών που επέβαλαν η Κροατία και η Σλοβενία λήφθησαν για να μην αποτελέσει η Σερβία παράπλευρη απώλεια ΄΄.
Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Β-92 ότι στα σύνορα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ενώ εντατικοποιήθηκε η συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών και ιδιαίτερα με τη Γαλλία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.