Σεούλ: Αυτοκινούμενους πυραύλους μεσαίας ακτίνας ανέπτυξε η Βόρεια Κορέα

Σεούλ: Αυτοκινούμενους πυραύλους μεσαίας ακτίνας ανέπτυξε η Βόρεια Κορέα

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας αυτοκινούμενης έκδοσης βαλλιστικού πυραύλου, μεσαίας ακτίνας δράσης (IRBM), αξιοποιώντας την τεχνολογία για την εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια (SLBM).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε την Κυριακή, ήταν πύραυλος στερεού καυσίμου (IRBM), η ανάπτυξη του οποίου στηρίχτηκε στην τεχνολογία πυραυλικών εκτοξεύσεων από υποβρύχια (SLBM).

Ο πύραυλος, τύπου Pukguksong-2, διένυσε τροχιά 500 χιλιομέτρων, πριν εκραγεί στον αέρα και σε ύψος 550 χιλιομέτρων. Πρόκειται για νέο τύπο πυραύλου με στρατηγικά χαρακτηριστικά, ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Κυριακή, επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας έως μακράς ακτίνας δράσης.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, με την ανακοίνωση αυτή, η Πιονγιάνγκ υπονοεί περαιτέρω εξέλιξη του πυραυλικού της προγράμματος, παραβιάζοντας το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής υπό την επίβλεψη του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόκειται για την πρώτη πρόκληση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας από την ανάληψη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα ζητούν την άμεση διεξαγωγή διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης).

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.