Τουλάχιστον 100 νεκροί από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 100 νεκροί από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών που συγκλόνισε σήμερα τη νότια Ασία, κυρίως τις ορεινές περιοχές του βορειοανατολικού Αφγανιστάν και του Πακιστάν, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 100 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 76 στο Πακιστάν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, σε βάθος 213,5 χλμ.
Η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον ένα λεπτό και λίγο μετά σημειώθηκε τουλάχιστον ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Κτίρια και πολλά σπίτια κατέρρευσαν, άλλα σείστηκαν στο Αφγανιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.
Στο Αφγανιστάν, ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 24 νεκρούς, ανάμεσά τους 12 μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό. Ο πρωθυπουργός Αμπντουλά Αμπντουλά έκανε λόγο για “σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές”. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυσπρόσιτης ορεινής περιοχής Χιντού Κους όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.
Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, κρατώντας τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005.
Πριν από 10 χρόνια, στις 8 Οκτωβρίου του 2005, σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών –το επίκεντρο του οποίου ήταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χλμ. από αυτό του σημερινού σεισμού– είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 75.000 ανθρώπων και είχε αναγκάσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, αλλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στους δρόμους έχει ακινητοποιηθεί. Στην περιοχή αυτή, μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ακόμη πιο ευάλωτα σε σεισμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=Ax5xv65Bt4I

Leave a Reply

Your email address will not be published.