Λευκάδα: Άρχισε η καταμέτρηση ζημιών

Καταμέτρηση των ζημιών, στο… ρυθμό των μετασεισμών πραγματοποιούν από το πρωί 14 κλιμάκια μηχανικών στη Λευκάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι κατασκευές στο νησί έχουν ανταποκριθεί εξαιρετικά, ως απόρροια του αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού. Οι ζημιές εντοπίζονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε παλαιά σπίτια σε τέσσερα χωριά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων αποκατάστασης.
Από το πρωί ξεκίνησαν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι των κτιρίων από τα συνεργεία μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (πρώην ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών και μικτά κλιμάκια μηχανικών του δήμου και εθελοντών μηχανικών από το νησί και γειτονικές περιοχές. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Δρακονταειδής, οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε παλιά πλινθόκτιστα σπίτια στα χωριά Αθάνι, Άγιο Πέτρο, Άγιο Νικήτα και Βασιλική. Η πρώτα εικόνα για την έκταση των ζημιών θα υπάρχει αργά σήμερα το απόγευμα.
Επίσης ξεκίνησαν αυτοψίες στα σχολεία του νησιού από κλιμάκιο μηχανικών των Κτιριακών Υποδομών (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων), ενώ ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη (συνολικά στα 3 νησιά θα ελεγχθούν 120 σχολεία, με 250 ανεξάρτητα κτίρια). Επίσης θα ελεγχθεί το νοσοκομείο της Λευκάδας, που παρουσιάζει μικρές ζημιές αλλά είναι λειτουργικό. Στο νησί βρίσκεται υπό κατασκευή νέο νοσοκομείο από τις Κτιριακές Υποδομές, το οποίο εκτιμάται ότι θα παραδοθεί σε ένα έτος.
Στο έργο των Αρχών συνδράμει και κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (καθηγητές  Κ. Σπυράκος, κ. Γ. Μπουκοβάλας, κ. Ι. Ψυχάρης, κ. Γ. Τσιαμπάος). Οι καθηγητές θα συμμετέχουν σε αυτοψίες υποδομών και δημοσίων κτιρίων και θα συμβάλλουν με τις τεχνικές γνώσεις τους στη στήριξη των κατοίκων και των τοπικών αρχών του νησιού.
Η μετασεισμική ακολουθία πάντως συνεχίζεται και σήμερα κανονικά. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο μεγαλύτερος από τους μετασεισμούς, μεγέθους 4,9 ρίχτερ, έγινε στις 2.15 το μεσημέρι και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 8 χλμ βόρεια- βορειοδυτικά της Λευκάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.