Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο Κιλκίς – Tι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο Κιλκίς – Tι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2:12 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 40 χλμ βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 10 χλμ δυτικά από το Κιλκίς.

 “Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο – γνωστό ρήγμα που να ‘έδωσε’ στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, στην περιοχή βορειοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο της δόνησης”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

   “Δεν προκύπτει ότι η περιοχή αυτή συγκεντρώνει μεγάλη σεισμικότητα, ενώ στο παρελθόν δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί”, τόνισε ο κ. Σκορδίλης και ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες, στις 8/11, είχαν προηγηθεί, με επίκεντρο στο ίδιο σημείο, δύο μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί, από το σημερινό, της τάξης των 3,8 Ρίχτερ.

   Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός καταγράφηκε από το σεισμολογικό τηλεμετρικό του δίκτυο στις 2. 12 το μεσημέρι, είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και επίκεντρο 40 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη του Κιλκίς, κοντά στον οικισμό Γυναικόκαστρο Κιλκίς.

   Το επίκεντρο εντοπίζεται στο δυτικό όριο της “σερβομακεδονικής ζώνης”, ενώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι ακολούθησαν άλλοι τρεις ασθενέστεροι μετασεισμοί, με μεγέθη μικρότερα από 3 Ρίχτερ.

Η αρχική ανακοίνωση του Ευρωμεσογειακού ινστιτούτου έκανε λόγο για 4,8 Ρίχτερ.

Πηγή: http://www.topontiki.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.