Σε βραζιλιάνικο επενδυτικό σχήμα περνάει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Τέλος Αυγούστου αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και ομίλου εταιρειών με έδρα τη Βραζιλία, όπως ανέφερε, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής επιχείρησης Δημήτρης Γιαννακίδης.

Μάλιστα, τεχνικό κλιμάκιο του βραζιλιάνικου ομίλου βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ. «Οι πρώτες εντυπώσεις του τεχνικού κλιμακίου είναι άκρως θετικές» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης, επισημαίνοντας πως «προς το παρόν έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες και εντός των επόμενων ημερών θα βρεθούν σε Πλατύ και Ημαθία, ενώ εντός του Οκτωβρίου θα μεταβούν και στις εγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας στη Σερβία».

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα ο νομικός και οικονομικός σύμβουλος του βραζιλιάνικου ομίλου εταιρειών, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

“Στόχος των ξένων είναι να επενδύσουν ακόμα και παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ, αφού στα πλάνα τους είναι και η μετατροπή κάποιων εργοστασίων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης.

Με τη συνεργασία των δύο πλευρών, που αναμένεται αρχικά να είναι πενταετούς διάρκειας, η ΕΒΖ καλείται να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος μεταποιητικός σταθμός για λογαριασμό του ξένου ομίλου, που θα «στέλνει σε εμάς ποσότητες ακατέργαστης ζάχαρης, εμείς θα τη μετατρέπουμε σε λευκή κρυσταλλική και στη συνέχεια θα εξάγεται και στη Ρωσία, όπου έχουν συμφωνία για εξαγωγή 3 εκατ. τόνων ζάχαρης», όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ.

Σημείωσε δε, ότι «η συμφωνία αυτή θα δώσει άλλον αέρα στην βιομηχανία, αφού θα δουλεύουμε οκτώ μήνες το χρόνο, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με τα εγχώρια τεύτλα, που ευχόμαστε να πολλαπλασιαστούν».

Σε ό,τι αφορά τα capital controls, ο κ. Γιαννακίδης επεσήμανε ότι δυσκολεύουν πολύ τις εμπορικές σχέσεις των επιχειρήσεων, εξηγώντας: «Εδώ και δυο εβδομάδες περιμένω από μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να μου δώσει το ‘πράσινο φως’ και να φέρουμε τις ποσότητες ζάχαρης από τη Γαλλία για την κάλυψη της εγχώρια αγοράς […] Εάν δεν γίνει κάτι σύντομα τον Σεπτέμβριο η ζάχαρη στην ελληνική αγορά θα είναι δυσεύρετη».

«Άκρως θετικά» βλέπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ την εξέλιξη με τον ξένο όμιλο εταιρειών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

«Περιμένουμε όλοι με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που θα πέσουν οι τελικές υπογραφές με τον ξένο όμιλο εταιρειών. Οι εργαζόμενοι βλέπουμε άκρως θετικά την εξέλιξη αυτή και δεσμευόμαστε ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να έχουμε μια άριστη συνεργασία» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι στη ζαχαρική χρήση 2014-2015, η βιομηχανία ζάχαρης της Βραζιλίας «χτυπήθηκε» από τις χαμηλές τιμές του προϊόντος στη διεθνή αγορά και είχε μείωση στη παραγωγή της κατά 9%, αλλά για την περίοδο 2015-2016 υπάρχουν εκτιμήσεις για βελτιωμένες αποδόσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.