Σε πύρινο κλοιό Ιταλία και πολλές βαλκανικές χώρες

Οι υψηλότατες θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση εκατοντάδων δασικών πυρκαγιών, που καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργήσιμης γης.

Ιδιαίτερα δυσμενής, για παράδειγμα, είναι η εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών σε Κροατία, Βοσνία, Αλβανία αλλά και Ιταλία. Στη νότια Κροατία, εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να δαμάσουν τις φλόγες. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο HRT μετέδωσε ότι μια τεράστια πυρκαγιά είχε περικυκλώσει το κροατικό χωριό Τρστενίκ στη νότια Κροατία.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, η φωτιά κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις με κλήματα, ελιές και πευκοδάση. Πολλά ζώα πέθαναν, αλλά δεν καταγράφηκαν ευτυχώς ανθρώπινοι θάνατοι ή τραυματισμοί. Φαίνεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Μόνο αργά το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο. Μια άλλη πυρκαγιά στο γειτονικό νησί Κορτσούλα (Κόρκυρα Μέλαινα ή Μαύρη Κέρκυρα) κατέστρεψε περισσότερα από 5.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Λίγο νοτιότερα, στην Αλβανία, η φωτιά αποτέφρωσε μεγάλης έκτασης δασώδη έκταση στην περιοχή της Κρούγια, βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυρές εκρήξεις, όταν οι φλόγες προσέγγισαν μια παλιά στρατιωτική βάση. Μια άλλη εστία φωτιάς κατέστρεψε 400 στρέμματα δάσους, αλλά και βοσκοτόπια στη βόρεια πόλη Σκόδρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των αλβανικών υπηρεσιών άμεσης ανάγκης.

Στο κέντρο του προβλήματος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και η Βοσνία, όπου πυροσβέστες και πολίτες προσπαθούν να δαμάσουν δεκάδες πύρινα μέτωπα. Από τα ξημερώματα της χθεσινής ημέρας, οι κάτοικοι του Μποζάνκο Γκράχοβο και της Μπιλέτσα έδιναν τη δική τους μάχη με τις πύρινες γλώσσες και απεύθυναν έκκληση για βοήθεια στις βοσνιακές ένοπλες δυνάμεις.

Στο Μαυροβούνιο, ένα μικρό πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη σε λίμνη, προσπαθώντας να προσθαλασσωθεί για να συγκεντρώσει νερό.

Τις τελευταίες ημέρες, εντονότατο πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές αντιμετώπισε και η Ιταλία, όπου μέσα σε μία ημέρα, και συγκεκριμένα το Σάββατο, σημειώθηκαν περισσότερες από 160 πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν δεκάδες πόλεις σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Τέλος, όπως ανακοινώνουν οι Αρχές πολλών βαλκανικών κρατών, η ζέστη είναι τόσο υψηλή, ώστε ο κόσμος λιποθυμά στον δρόμο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εξαιτίας της μεγάλης ζέστης, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί στα νοσοκομεία της Βοσνίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ουγγαρίας με συμπτώματα θερμοπληξίας.

 

kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.