Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις Μνήμης της Σφαγής της Κλεισούρας

Σε κλίμα συγκίνησης οι εκδηλώσεις Μνήμης της Σφαγής της Κλεισούρας

Κλεισούρα

79 χρόνια από τη Σφαγή

Τη μνήμη των 280 μαρτύρων – ηρώων Κλεισουριέων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944 τίμησαν την Κυριακή 2 Απριλίου φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Καστοριάς και τη Μαρτυρική Κοινότητα Κλεισούρας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η ομιλία με αναφορά στο ιστορικό της μαύρης εκείνης ημέρας από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Γιάννη Γκόγκα, έφερε δάκρυα στα μάτια των Κλεισουριωτών που δεν πρόκειται να ξεχάσουν τον τραγικό θάνατο των προγόνων τους. «Οι γονείς μας για πολύ λίγα χρόνια έλεγαν τη λέξη «μητέρα». Η γενιά μας δεν είπε ποτέ τις λέξεις «παππού και γιαγιά», γιατί τους σκότωσαν οι ναζί», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κλεισούρας.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το προσκλητήριο πεσόντων από τον πρώην Αντιδήμαρχο του πρώην Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας, Μηνά Γκαλίτσα, Τελετάρχη των εκδηλώσεων, ενώ η τελετή έκλεισε με καταθέσεις στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών, Συλλόγων και Φορέων, αλλά και συγγενείς των θυμάτων.

«Η 5η Απριλίου 1944 είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας που γράφτηκε με αίμα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα 280 θύματα του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κλεισούρας που σφαγιάστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής», ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, για την 79η Επέτειο της Σφαγής.

 

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ τη μνήμη των 280 Κλεισουριέων ηρώων τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ, εκπρόσωποι των Αρχών, Φορέων και Συλλόγων, πολλοί κάτοικοι της Κλεισούρας, αλλά και Κλεισουριώτες από όλη την Ελλάδα.

Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.