Σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό

Οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό με τις τροπολογίες που προστέθηκαν σε αυτό, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Πέμπτης.

Από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Στο νομοσχέδιο περιελήφθη και τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα «πάνω – κάτω» φέρνει το νέο Ασφαλιστικό στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιβαρύνσεις θα ισχύσουν για όλους από 1η Ιανουαρίου του 2017 και αφορούν δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, εμπόρους και ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι απώλειες αυξάνονται από 1/1/2021, όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος των εκπτώσεων που δίνει ο νόμος.

Για τους αγρότες η επιβάρυνση είναι αναδρομική, αφού το «καπέλο» στις εισφορές τους μπαίνει από 1/7/2015. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εκτιμά πως η επιβάρυνση από φόρους και εισφορές αθροιστικά ανέρχεται στο 55-56% του ακαθάριστου εισοδήματος.

Τα βάρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνονται προοδευτικά όσο αυξάνεται και το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, όπως σημειώνει το Έθνος, ενώ σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η αύξηση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς  μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 300% .

Leave a Reply

Your email address will not be published.