Σε ισχύ την Πέμπτη τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά

Σε ισχύ την Πέμπτη τα έκτακτα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά

Στις 6 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες των Ελλήνων εξαγωγέων, σε ισχύ ο νέος κοινοτικός κανονισμός σχετικά με την επέκταση έως τις 30 Ιουνίου του 2016 των έκτακτων μέτρων αποζημίωσης φρούτων και λαχανικών που πλήττει το ρωσικό εμπάργκο.

Τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του INCOFRUIT HELLAS, βρίσκονται στα τελικά στάδια της επεξεργασίας, και σύμφωνα με το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπεται να καλύψουν επιπλέον 3.000 τόνους για: αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια , Κλημεντίνες, μανταρίνια και τα λεμόνια, και θα επεκταθεί σε άλλα δύο προϊόντα: ροδάκινα και νεκταρίνια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του τομέα των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 Ιουνίου έχουν αποσυρθεί 770,000 τόνοι στην ΕΕ, με την κόστος στήριξη περίπου 155 εκατ.

«Για τον Σύνδεσμό μας, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών και τη στήριξη της αγοράς», αναφέρει ο INCOFRUIT.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Incofruit-Hellas

Τα έκτακτα μέτρα για τα φρούτα και τα λαχανικά από το ρωσικό εμπαργκο θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Ο κοινοτικός κανονισμός σχετικά με έκτακτα μέτρα για την αποζημίωση των φρούτων και των λαχανικών με την επέκταση της ρωσικής βέτο, που ανακοίνωσε ο Επίτροπος για τη Γεωργία στις 13 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Έκτακτα μέτρα βρίσκονται στα τελικά στάδια της επεξεργασίας, ώστε αναμένεται να δημοσιευθεί στις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και θα εφαρμοσθεί από εκείνη την ημέρα και για το χρονικό διάστημα ενός έτους, μέχρι 30ης, Ιουνίου 2016 .
Έκτακτα μέτρα είναι εκείνα που έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου από τον κανονισμό 1031/2014. Τα προϊόντα που καλύπτονται είναι εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού: αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια , Κλημεντίνες, μανταρίνια και τα λεμόνια, και θα επεκταθεί σε άλλα δύο προϊόντα: ροδάκινα και νεκταρίνια.
Σε κάθε χώρα μέλος έχει κατανεμηθεί μια ποσόστωση για τις αποσύρσεις ανά κατηγορία προϊόντων, με τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

  Μέγιστες
  κατανεμηθείσες
Προϊόν ποσότητες
Μήλα 2.500
Αχλάδια
Ντομάτες 1.350
Καρότα
Γλυκοπιπεριές
Αγγούρια
Αγγουράκια
Δαμάσκηνα 16.300
Νωπά επιτραπέζια σταφύλια
Ακτινίδια
Πορτοκάλια 7.950
Κλημεντίνες
Μανταρίνια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα tangerines
και satsumas), wlkings και παρόμοια υβρίδια
εσπεριδοειδών
Λεμόνια
Ροδάκινα και νεκταρίνια
20.900

Το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπει ότι θα διατεθούν επί πλέον 3.000 τόνοι για τις ανωτέρω ομάδες προϊόντων της χώρας μας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 του Ιούνη τομέα έχουν αποσυρθεί 770,000 τόνοι στην ΕΕ, με την κόστος στήριξη περίπου € 155 εκατομμύρια.
Για τον Σύνδεσμό μας, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών και τη στήριξη της αγοράς.

Γιώργος Πολυχρονάκης
Ειδικός Συμβούλος
INCOFRUIT – HELLAS

 

agronews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.