Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκαθάρισης του κοσμικού κράτους – Ευρωπαίος Επίτροπος: Υπήρχε έτοιμη λίστα συλλήψεων

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκαθάρισης του κοσμικού κράτους – Ευρωπαίος Επίτροπος: Υπήρχε έτοιμη λίστα συλλήψεων

Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, την Κυριακή οι τουρκικές αρχές είχαν συλλάβει ήδη σχεδόν 3.000 ύποπτους στον στρατό, από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως απλούς στρατιώτες, και τον ίδιο αριθμό δικαστών και εισαγγελέων.

“Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο”, σημείωσε ο Χαν.

“Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν”, πρόσθεσε.

toyrkia

Independent: Ευκαιρία για εκκαθαρίσεις το πραξικόπημα

Οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις στρατιωτικών και αξιωματούχων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι πιθανό να γίνουν εξαιρετικά έντονες εξαιτίας του αριθμού των στενών συνεργατών του Ερντογάν που βρέθηκαν ανάμεσα στους 265 νεκρούς των επεισοδίων, γράφει ο independent.

Ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται έχει φθάσει μέχρι τώρα τους 6.000, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και περίπου 3.000 δικαστικών και αξιωματούχων του νόμου που συνδέθηκαν με την προσπάθεια τμήματος του στρατού να καταλάβει βίαια την εξουσία.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν, παραβρέθηκε στην κηδεία του μεγαλύτερου αδερφού του επικεφαλής των συμβούλων του, Mustafa Varank. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Varank, καθηγητής Ilhan Varank, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ohio και ήταν ο επικεφαλής της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο  Yildiz της Κωνσταντινούπολης. Ο 45χρονος Ilhan Varank σκοτώθηκε σε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο της Πόλης τη νύχτα του πραξικοπήματος.

Ακόμη ένας στενός συνεργάτης του Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Erol Olcak, σκοτώθηκε μαζί με τον 16χρονο γιο του, από στρατιώτες στη γέφυρα του Βοσπόρου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για το επιχειρούμενο πραξικοπημα. Ο Olcak εξελίχθηκε σε διακεκριμένο στέλεχος των εκστρατειών του κόμματος από την ίδρυσή του το 2001.

Οι σχεδιαστές του πραξικοπήματος, επιχείρησαν να συλλάβουν η να εξοντώσουν τον Ερντογάν, αλλά ήταν αδύνατο να τον εντοπίσουν στο θέρετρο όπου έκανε διακοπές στη Μαρμαρίδα στη νοτιοδυτική Τουρκία. Επίσης επιχείρησαν να στοχοποιήσουν τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του, συλλαμβάνοντάς τους.

Σύμφωνα με τον Independent το αποτυχημένο πραξικόπημα λειτουργεί ως δικαιολογία για μαζικές εκκαθαρίσεις στη Δικαιοσύνη και το στρατό, πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε αντίστοιχη που έχει γνωρίσει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και είναι πιθανώς μία προσπάθεια να κρατηθεί ο Ερντογάν ακόμη πιο γερά στην εξουσία. Ο αριθμός των κρατουμένων είναι τόσο μεγάλος που χρησιμοποιείται και ένα στάδιο ως φυλακή, μία εξέλιξη που έχει πολλές ομοιότητες με τα πραξικοπήματα που γινόντουσαν τον περασμένο αιώνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Περίπου 140 από τους 387 δικαστές του Εφετείου κρατούνται μαζί με 48 από τους 156 δικαστές του Συμβουλίου του Κράτους. Μπορεί, συμπληρώνει ο Independent ο Ερντογάν να χρησιμοποιεί το πραξικόπημα για να εξοντώσει τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους που υπερασπίζονται τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

1997832

Εκκαθαρίσεις στην Αστυνομία, το δημόσιο και τα Πανεπιστήμια

Σαρωτικές εκκαθαρίσεις άρχισαν και στο χώρο της ασφάλειας στην Τουρκία, αφού σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τίθενται σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αξιωματικοί.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από έξι χιλιάδες δικαστικοί και στρατιωτικοί. Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια. Αυτές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουν ήδη αρχίσει.

Σημειώνεται ότι χτες ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο. Χτες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι. Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Η «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Economist: Το πραξικόπημα θα κάνει τον Ερντογάν πανίσχυρο 

Η Τουρκία έχει δει τέσσερις κυβερνήσεις να ανατρέπονται από το στρατό τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με την πιο πρόσφατη τη δεκαετία του ’90. Μέχρι την 15η Ιουλίου ένα ακόμη πραξικόπημα θεωρούνταν απίθανο, γράφει ο Economist. Πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγορούσαν τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του να διαμορφώσει την κοινωνία με βάση τις μουσουλμανικές αρχές και να απλώσει την κυριαρχία του και στο στρατό, αλλά λίγοι πίστευαν ότι μπορεί ένα πραξικόπημα εναντίον του να είναι επιτυχημένο.

Ο Ενρτογάν έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 και διατηρεί την υποστήριξη μεγάλου τμήματος του εκλεκτορικού σώματος, εξαιτίας μιας δεκαετούς οικονομικής ανάπτυξης. Ακόμη και οι πιο φανατικοί εχθροί του, τον θεωρούν λιγότερο σατανικό από την κυριαρχία των στρατιωτικών. Όπως έγραψε στο twitter ένας Τούρκος δημοσιογράφος στις 15 Ιουλίου «η χειρότερη μορφή δημοκρατίας είναι καλύτερη από ένα πραξικόπημα».

Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ανάμεσα σε μαζικές κινητοποιήσεις υποστηρικτών της δημοκρατίας. Τουλάχιστον 265 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ο Ερντογάν αναδείχθηκε από τα επεισόδια πιο ισχυρός από ποτέ. Ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό για αλλαγές στο Σύνταγμα, για να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του ίσως ήρθε η ώρα να τεθούν σε εφαρμογή.

4096_5

Ο Τούρκος πρόεδρος παίζει αριστοτεχνικά, ταυτόχρονα, το παιχνίδι του νικητή και του θύματος, ένας άνθρωπος που έκανε την παλιά φρουρά του κοσμικού κράτους να υποκλιθεί στη δύναμή του και έδωσε φωνή στους συντηρητικούς της χώρας και στο εξωτερικό. Για τον Ερντογάν ο κόσμος διαιρείται σε δύο ομάδες, από τη μία οι ψηφοφόροι του και από την άλλη οι εχθροί, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών του αντιπάλων, τις δυτικές δυνάμεις που ζηλεύουν την πρόοδο της χώρας και το ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν που δρα υπογείως.

Στα μάτια των υποστηρικτών του, το πραξικόπημα έδειξε ότι ο Ερντογάν είχε δίκιο, τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει την λαϊκή εντολή για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του και να «καθαρίσει» τα εναπομείναντα κέντρα που ασκούν αντιπολίτευση.

Ο στρατός θα είναι ο πρώτος στόχος. Οι περισσότεροι Τούρκοι ανακουφίστηκαν από τις εξελίξεις και από το γεγονός ότι ο στρατός δεν αποτελεί πλέον μία εναλλακτική επιλογή όπως συνέβαινε στο παρελθόν και ότι το πραξικόπημα είχε την υποστήριξη μόνο μέρους του στρατού.

«Αυτό δεν ήταν ένα πραξικόπημα που έγινε θεσμικά από τον στρατό» λέει ο Gareth Jenkins, ειδικός σε θέματα ασφαλείας. Ο Akin Unver, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Kadir Has το αποκαλεί περισσότερο ως ανταρσία. Αλλά ακόμη κι έτσι οι σχεδιαστές του, ανέπτυξαν μεγάλες δυνάμεις στρατιωτών και αρμάτων τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Άγκυρα όπου βομβάρδισαν με αεροπλάνα και το τουρκικό κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 2.800 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγών έχουν συλληφθεί.

Ακόμη ένας στόχος θα είναι το κίνημα του Γκιουλέν, μία μουσουλμανική σέχτα της οποίας ηγείται ο Γκιουλέν, ένας πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, που συγκρούστηκε μαζί του το 2013. Αμέσως η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγόρησε το κίνημα του Γκιουλέν, ως υπαίτιο για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. «Η προσπάθεια για πραξικόπημα έχει παντού τα δακτυλικά αποτυπώματα των Γκιουλενιστών» είπε Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπήρξαν επικοινωνίες ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του κινήματος και τους πραξικοπηματίες. Η κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στο έτος είχε χαρακτηρίσει το κίνημα τρομοκρατικό και δόθηκε η εντολή να ερευνηθεί οποίος είχε και την παραμικρή σχέση μαζί του. Στις 16 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απαίτησε από τις ΗΠΑ να εκδώσουν στην Τουρκία τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια. «Όποια χώρα στηρίζει αυτόν τον άνθρωπο δεν είναι φίλη της Τουρκίας» προειδοποίησε.

Στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν έχει μεγάλη ιστορία υποτίμησης των πολιτικών του αντιπάλων. Το περασμένο καλοκαίρι απάντησε με μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στην νοτιοανατολική χώρα για να αντιμετωπίσει την εξέγερση που σχετίζεται με το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK, πυροδοτώντας την ένταση και δημιουργώντας το σκηνικό για να συνδέσει ακόμη και μετριοπαθείς Κούρδους βουλευτές με την τρομοκρατία.

Από τότε, ξεκίνησε την προσπάθεια και κατάφερε να άρει τη βουλευτική τους ασυλία και κάποιοι αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες. Οι επιθέσεις από το PKK και το Ισλαμικό Κράτος, που η Τουρκία μάχεται στη Συρία, έχει νομιμοποιήσει την κυβέρνηση να καταστείλει πολλές ανεξάρτητες φωνές στα τουρκικά media και την ελευθερία του λόγου. Οι βασικές ανεξάρτητες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν «καταληφθεί» από φιλοκυβερνητικές διοικήσεις.

Οι Εισαγγελείς έχουν ανοίξει, από το 2014, τουλάχιστον 2.000 υποθέσεις κατά πολιτών που κατηγορούνται ότι έχουν προσβάλει τον πρόεδρο. Μετά το πραξικόπημα είναι πιθανό αυτές οι διώξεις να ενισχυθούν.

Το πιο προβληματικό στοιχείο είναι ότι πραξικόπημα μπορεί να είναι μία ευκαιρία για τον Ερντογάν να εξαλείψει ότι απομένει ανεξάρτητο στην τουρκική Δικαιοσύνη. Αμέσως, στις 16 Ιουλίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 2.700 δικαστές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη του Συνταγματικού δικαστηρίου κρατούνται.

Η ειρωνεία είναι, συμπληρώνει ο Economist, ότι το πραξικόπημα αποκάλυψε πόσο μικρή είναι η απειλή που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν. Ουσιαστικά όλη η πολιτική τάξη της χώρας, όπως επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι οπαδοί του Ερντογάν και οι αντίπαλοί του μίλησαν κατά του πραξικοπήματος. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι το αίσθημα ενότητας που εμφανίζεται σήμερα στην χώρα, μπορεί να χαθεί αύριο μέσα στις φωνές που θα ζητούν εκδίκηση. Την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος, μία ομάδα ανδρών, με τουρκικές σημαίες στα χέρια έκαναν πορεία στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας εκτελέσεις. Φωτογραφίες και βίντεο από την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος έδειξαν τους διαδηλωτές να μαστιγώνουν και να δέρνουν στρατιώτες σε γέφυρα της Πόλης.

Για τον κ. Ερντογάν το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι μία χρυσή ευκαιρία να θεραπεύσει μία βαθιά διαιρεμένη κοινωνία. Το παρελθόν όμως, υποδεικνύει ότι η αντίδραση του προέδρου θα έχει ως στόχο τη βίαιη καταστολή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15ης Ιουλίου οι Τούρκοι ανεξαρτήτως κόμματος κατάφεραν να προστατεύσουν τη δημοκρατία στη χώρα τους. Τώρα η προστασία της εύθραυστης δημοκρατίας, για την οποία πέθαναν δεκάδες πολίτες, εναπόκειται στα ολοένα και πιο αναξιόπιστα χέρια του Ερντογάν.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.