Σε δύσκολους καιρούς ορκίζεται πρόεδρος της Ν.Κορέας ο Μουν Τζέι-ιν

Σε δύσκολους καιρούς ορκίζεται πρόεδρος της Ν.Κορέας ο Μουν Τζέι-ιν

Πρόεδρος της Ν.Κορέας θα ορκιστεί σήμερα, σε μια λιτή τελετή, ο φιλελεύθερος ηγέτης της χώρας Μουν Τζέι-ιν. Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει  να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα νερά  των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μουν, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό την ίδια ημέρα, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Μουν  έλαβε  το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και 21,4% ο κεντρώος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών.

Ο Μουν  έχει μπροστά του  μια διχασμένη Βουλή, όπου το κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι εκλέχθηκε με σημαία την  δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και τη μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων.

Στην πρώτη του ομιλία στη βουλή  είπε  ότι θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες,  κι ενώ κατά το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ρητορική έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα έχει μία τέτοια ενέργεια στις δύο χώρες.

Με την ευκαιρία της εκλογή του η Κίνα  στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα  του προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ, τονίζει  πώς ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Νότια Κορέα επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua

Leave a Reply

Your email address will not be published.