Γαλλία: «Μεγάλος χαμένος» των εκλογών ο Νικολά Σαρκοζί

Ο μεγάλος χαμένος των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι ο τέως πρόεδρος της χώρας και νυν ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, αν και ένωσε τις δυνάμεις του με το κεντρώο κόμμα “MoDem” του Φρανσουά Μπαϊρού, δεν κατάφερε να ανακόψει τον «τυφώνα Λεπέν».
Την ώρα που στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανών επικρατεί έντονη δυσφορία για την δεύτερη θέση που κατέλαβε το κόμμα και τον Σαρκοζί να χρεώνεται πλήρως την αποτυχία, ο ίδιος έσπευσε να κλείσει ερμητικά την πόρτα στους Σοσιαλιστές δηλώνοντας πως δεν θα συνεργαστεί μαζί τους στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 13 Δεκεμβρίου. Το προεδρείο των Ρεπουμπλικανών συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις του, με τους εχθρούς του Σαρκοζί να σιγοψιθυρίζουν ότι πρόκειται για αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε. «Ναι, είναι η αποτυχία του Νικολά Σαρκοζί, προφανώς είναι του Σαρκοζί ο οποίος δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει την εναλλακτική λύση», επισημαίνει ο Ερβέ Μαριτόν, ένα από τα επιτελικά στελέχη του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς.
Όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, πολλοί ψηφοφόροι του συντηρητικού κόμματος έγιναν «αντάρτες» στηρίζοντας το κόμμα της γαλλικής Ακροδεξιάς «Εθνικό Μέτωπο», το οποίο με την αποπομπή του πατριάρχη Ζαν Μαρί Λεπέν, φάνηκε πιο προσιτό τους Γάλλους ψηφοφόρους. Όμως, ο Σαρκοζί όχι μόνο δεν αναγνώρισε την ήττα του, αλλά γύρισε την… πλάτη στο κυβερνών κόμμα των Σοσιαλιστών που έδειξε καλή θέληση, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους του, προκειμένου να ενισχύσει αυτούς της γαλλικής Δεξιάς την 13η Δεκεμβρίου, σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα “Le Monde”.
Οι Ρεπουμπλικανοί του Σαρκοζί κέρδισαν την πρωτιά σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενώ το κυβερνών κόμμα των  Σοσιαλιστών αναδείχθηκε πρώτη δύναμη μόνο στη Βρετάνη και στη νοτιοδυτική Γαλλία. Χτες το βράδυ ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε τακτική συμμαχία με το κόμμα του Ολάντ, ούτε να αποσύρει υποψηφίους του προκειμένου να τον διευκολύνει, αλλά θα προσπαθήσει να επιτύχει μεγαλύτερη συσπείρωση των δικών του ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου. Αντιθέτως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις περιφέρειες της Μαρίν Λεπέν, αλλά και της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, με προφανή στόχο να ενισχυθούν οι υποψήφιοι του Σαρκοζί ως ανάχωμα στο Εθνικό Μέτωπο. Η απόσυρση των υποψηφίων του, τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ Πα – ντε Καλέ – Πικαρδία και Προβηγκία – Άλπεις – Κυανή Ακτή στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών έγινε προκειμένου να συγκροτηθεί ένα «ρεπουμπλικανικό φράγμα» που θα βάλει… τρικλοποδιά στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε από τον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς.
Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η Μαρίν Λεπέν είχε καταλάβει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 25% . Οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες καθώς αποτελούν σοβαρό τεστ πριν από τις προεδρικές κάλπες του 2017.
Η χθεσινή αναμέτρηση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές ενίσχυσαν το κόμμα της Λεπέν, το οποίο τάσσεται κατά της υποτιθέμενης «ισλαμοποίησης» της γαλλικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα επικρίνει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ζητεί την κατάργηση της ζώνης Σένγκεν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.