Σάλος με νέο νόμο στην Ουγγαρία – Eπιτρέπει την κράτηση των αιτούντων άσυλο

Σάλος με νέο νόμο στην Ουγγαρία – Eπιτρέπει την κράτηση των αιτούντων άσυλο

Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου ο οποίος επιτρέπει στις αρχές της χώρας να θέσουν υπο κράτηση όλους τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όλοι οι πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, όσο αυτό εξετάζεται, θα βρίσκονται κλειδωμένοι σε συνοριακά κέντρα κράτησης, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί από κουκέτες πλοίου και γύρω από το χώρο θα υπάρχει ηλεκτρικός φράχτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία  οι αιτήσεις όλων όσοι εισήλθαν στην Ουγγαρία από τη Σερβία ή από μια «τρίτη ασφαλή χώρα» θα κηρύσσονται «απαράδεκτες», ενώ η περίοδος εξέτασης του αιτήματος  περικόπτεται στις 3 μέρες και οι μετανάστες θα υποχρεωθούν να καλύψουν τα έξοδα της δικιάς τους… φυλάκισης στο συνοριακό κέντρο κράτησης.

Παράλληλα, ο νέος νόμος επιτρέπει στις ουγγρικές αρχές να καταγράψουν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία των μεταναστών που μπαίνουν σε ουγγρικό έδαφος και διατηρούν το δικαίωμα να επιστρέψουν όλους όσοι το αίτημά τους δεν εγκρίθηκε στα σύνορα με τη Σερβίας χωρίς καμία προειδοποίηση ως «μέσο αντιμετώπισης» της κρίσης.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ψήφισης, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κάνει αιτήματα προς την Κομισιόν ώστε να επέμβει και να μπλοκάρει το νέο ουγγρικό νόμο, υποστηρίζοντας πως ο νόμος αντιβαίνει τις αρχές της ΕΕ, είναι αντίθετος στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και στους κανόνες που αφορούν το προσφυγικό.

Ενώ πολλές είναι και οι οργανώσεις που ζητούν από την ουγγρική κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, τα οποία βάλλονται ακόμα περισσότερο από τη νέα νομοθεσία.

Πηγή: topontiki.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.