Συστατικά
Για τα κρεμμύδια
- 1 κούπα ( 250 ml) ξύδι από λευκό κρασί
- 100 γρ. ζάχαρη
- 240 ml νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ μπούκοβο
- ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
- 500 γρ. κρεμμύδια κόκκινα, πολύ λεπτά κομμένα
Για τη σαλάτα
- (1/4 της κούπας) 50 ml ξύδι από λευκό κρασί
- ½ κ.γ μουστάρδα Dijon
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 40 γρ. θρυμματισμένο blue cheese και έξτρα για σερβίρισμα
- 4 καρδιές μαρουλιού iceberg, το κάθε τέταρτο κομμένο κατά μήκος, χωρίς να κόψουμε το κάτω κοτσάνι
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα κρεμμύδια
- Αναμειγνύουμε τα 5 πρώτα υλικά και ½ κ.γ χοντρό αλάτι σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι και δίνουμε μία βράση σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε έπειτα τα κρεμμύδια, τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος και έπειτα κάθετα σε λεπτές φέτες.
- Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά με μια κουτάλα.
- Σιγοβράζουμε ξανά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη μαρινάδα το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.
Για τη σαλάτα
- Ανοίγουμε τη γκριλιέρα μας σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ή σε ένα τηγάνι με γράμμες.
- Παράλληλα, αναμειγνύουμε το ξύδι και τη μουστάρδα σε ένα μπολ. Σταδιακά ρίχνουμε το λάδι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι το dressing να αρχίσει να δένει.
- Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε με χοντρό αλάτι και με πιπέρι. Βάζουμε μέσα 40 γρ. blue cheese το οποίο το έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια. Και ανακατεύουμε ξανά.
- Αλείφουμε με λάδι τις πλευρές από τα μαρούλια που έχουν κοπεί και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε μέχρι οι κομμένες πλευρές να στεγνώσουν για 2 λεπτά, όχι όμως να καούν.
- Χωρίζουμε τα μαρούλια στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω το dressing με το blue cheese και τα κρεμμύδια και extra blue cheese.
Βαθμολογήστε τη