Σαλάτα iceberg στη σχάρα του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τα κρεμμύδια

  • 1 κούπα ( 250 ml) ξύδι από λευκό κρασί
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 240 ml νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ μπούκοβο
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 500 γρ. κρεμμύδια κόκκινα, πολύ λεπτά κομμένα

Για τη σαλάτα

  • (1/4 της κούπας) 50 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • ½ κ.γ μουστάρδα Dijon
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 40 γρ. θρυμματισμένο blue cheese και έξτρα για σερβίρισμα
  • 4 καρδιές μαρουλιού iceberg, το κάθε τέταρτο κομμένο κατά μήκος, χωρίς να κόψουμε το κάτω κοτσάνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα κρεμμύδια

  • Αναμειγνύουμε τα 5 πρώτα υλικά και ½ κ.γ χοντρό αλάτι σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι και δίνουμε μία βράση σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
  • Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε έπειτα τα κρεμμύδια, τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος και έπειτα κάθετα σε λεπτές φέτες.
  • Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά με μια κουτάλα.
  • Σιγοβράζουμε ξανά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη μαρινάδα το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε.

Για τη σαλάτα

  • Ανοίγουμε τη γκριλιέρα μας σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ή σε ένα τηγάνι με γράμμες.
  • Παράλληλα, αναμειγνύουμε το ξύδι και τη μουστάρδα σε ένα μπολ. Σταδιακά ρίχνουμε το λάδι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι το dressing να αρχίσει να δένει.
  • Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε με χοντρό αλάτι και με πιπέρι. Βάζουμε μέσα 40 γρ. blue cheese το οποίο το έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια. Και ανακατεύουμε ξανά.
  • Αλείφουμε με λάδι τις πλευρές από τα μαρούλια που έχουν κοπεί και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε μέχρι οι κομμένες πλευρές να στεγνώσουν για 2 λεπτά, όχι όμως να καούν.
  • Χωρίζουμε τα μαρούλια στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω το dressing με το blue cheese και τα κρεμμύδια και extra blue cheese.
Βαθμολογήστε τη

Leave a Reply

Your email address will not be published.