Σ. Φάμελλος: «Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες»

Σ. Φάμελλος: «Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες»

«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Μιλώντας στη διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος «Πιλοτική Λειτουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ», ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε κορυφαίο «το εργαλείο της κύρωσης των δασικών χαρτών που βρίσκεται σε εξέλιξη» καθώς, όπως είπε, «συνδέεται απόλυτα η οριοθέτηση, η ανάγνωση και ο χαρακτηρισμός του χώρου, ιδιαίτερα εκείνου του χώρου που υπόκειται στη δασική νομοθεσία με την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε σήμερα από την περιοχή της Χαλκιδικής, «δήμαρχοι αρνούνται να συναινέσουν και να στείλουν τα στοιχεία των δασικών χαρτών, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε περιουσίες πάρα πολλών ανθρώπων στη Χαλκιδική» και έκανε λόγο για «περίεργο αντάρτικο» από την πλευρά των δήμων.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ- ΜΠΕ απάντησε: «Το υπουργείο γνωρίζει τα όρια των οικισμών μέσα από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια. Αν δηλώσουμε οικιστικές πυκνώσεις τότε πρέπει να δηλώσουμε όλη την παραλιακή περιοχή του δήμου μας και ευρύτερα τη Χαλκιδική και την παραλιακή ζώνη της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση οι περιοχές αυτές θα μετατραπούν σε οικιστικές περιοχές και θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και το φυσικό περιβάλλον, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δεν θέλουμε την πυκνή δόμηση στην παραλιακή ζώνη που οι πυκνώσεις θα μας δώσουν».

Εξάλλου ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στη διημερίδα, επισήμανε ότι το θέμα των δασωμένων αγρών αρχίζει και αναδεικνύεται ως πολύ έντονο γιατί συσσωρεύεται καύσιμη ύλη σε περιοχές που ήταν αγροτικές και υπάρχει φόβος και για δασικές πυρκαγιές. «Θα πρέπει να βρούμε και εκεί κοινά εργαλεία», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν οποιαδήποτε επίπτωση σε έναν δασωμένο αγρό».

Παράλληλα σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η ΚΥΑ για τις προδιαγραφές των σχεδίων βόσκησης, έκανε λόγο για εργαλείο ανάπτυξης που θα διατηρεί τις θετικές λειτουργίες που μπορεί να έχει η βόσκηση στα δασικά οικοσυστήματα και τόνισε ότι «η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα ξεκινήσει στις περιφέρειες της χώρας αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, μέσα στον Ιούλιο, για τις προδιαγραφές των διαχειριστικών σχεδίων».

Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές των διαχειριστικών μελετών των δασών τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας πρότασης από την επιστημονική κοινότητα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρχει ενιαία πρόταση, να ζητήσει ο ίδιος από τον σύμβουλο της Πολιτείας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, να ενοποιήσει όλες αυτές τις διαφορετικές αναγνώσεις.

Τι είναι το εθνικό παρατηρητήριο δασικών πυρκαγιών
Ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, τη Δασική Υπηρεσία, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις χαρακτήρισε το εθνικό παρατηρητήριο δασικών πυρκαγιών ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Γήτας. Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Κεντρική Δασική Υπηρεσία, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες και δεδομένα που παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA και έχει τεθεί σε εφαρμογή για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, την αποτίμηση των καταστροφών από μία πυρκαγιά και την κήρυξη μιας έκτασης σε αναδασωτέα περιοχή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι με τη βοήθεια ενός χάρτη καύσιμης ύλης που έχει συνταχθεί, δίνεται η δυνατότητα σε περίπτωση πολλαπλών πυρκαγιών την ίδια μέρα σε μια περιοχή να δοθούν οδηγίες σε όσους διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά ώστε να επέμβουν κατά προτεραιότητα σε πυκνές, δασώδεις εκτάσεις με εύφλεκτη βλάστηση και αργότερα σε πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε βραχότοπους και θαμνότοπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.