Ρώσικο κανάλι «πρόδωσε» ότι χερσαίες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται στην πόλη Χομς της Συρίας

Ένας χάρτης στον οποίο απεικονίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, πλάνα με τον οποίο συμπεριλήφθηκαν σε ρεπορτάζ της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αφήνει να εννοηθεί ότι μονάδα του ρωσικού πυροβολικού δρα στην επαρχία Χομς της Συρίας, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαψεύσει επανειλημμένα την παρουσία ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

Ερωτηθείς σχετικά απόψε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε την παρουσία ρωσικών χερσαίων δυνάμεων επί του πεδίου.

Το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) μετέδωσε χθες ένα ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας την ίδια ημέρα που ήταν αφιερωμένη στις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο συριακό έδαφος, παρόντος του προέδρου Πούτιν.

Στο ρεπορτάζ, 15λεπτης διάρκειας, ένας χάρτης με τις «κινήσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων στον τομέα Μαχίν», στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα. Μια θέση της «Ρεπουμπλικανικής Φρουράς», μιας επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, είναι σημειωμένη στη Σαντάντ, επίσης στην επαρχία Χομς.

Ωστόσο νότια αυτής της πόλης και κοντά στην κοινότητα Χάμρατ σημειώνονται δύο θέσεις με κωδικούς του ρωσικού στρατού: «5 Gabatr 120ής ABR 2A65 Msta B, έξι στοιχεία από τις 14:00 06.11.». Στην ορολογία του ρωσικού στρατού, τα ακρώνυμα αυτά σηματοδοτούν συστοιχίες πυροβόλων Χόβιτσερ διαμετρήματος 152 χιλιοστών, τύπου Msta 2A65, που ανήκουν στην 120ή ταξιαρχία Πυροβολικού του ρωσικού στρατού.

Η συγκεκριμένη ταξιαρχία εδρεύει στο Κέμεροβο, στη Σιβηρία.

Γύρω από τη Σαντάντ μαίνονται συχνά μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή στον συριακό στρατό είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Ρώσοι σύμβουλοι βρίσκονται στη Σαντάντ για να παρέχουν συμβουλές στις συριακές ένοπλες δυνάμεις στη χρήση του πυροβολικού».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι ειδικός στους στρατιωτικούς χάρτες» παραπέμποντας «στο υπουργείο Άμυνας».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχουν χερσαία στρατεύματα επί του πεδίου και Ρώσοι στρατιωτικοί δεν διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ. «Υπάρχουν τεχνικοί για την υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων στην επιχείρηση τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πληρώματα εδάφους της ρωσικής ΠΑ.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε διαβεβαιώσει όταν άρχισε η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία από τη ρωσική ΠΑ εναντίον «των τρομοκρατών» ότι δεν θα αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις και ότι Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στο συριακό έδαφος εντέλλονται μόνο να φυλάσσουν τη ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια (βορειοδυτικά) και τη ρωσική ναυτική βάση ανεφοδιασμού στην Ταρτούς.

Εάν όμως ο χάρτης που προβλήθηκε είναι ακριβής, παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αυτό σημαίνει ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν πράγματι και μάλιστα σε πολύ μεγάλη απόσταση από εκεί όπου βρίσκονται επισήμως.

Leave a Reply

Your email address will not be published.