Π. Ρουμελιώτης: Ή έξοδος στις αγορές το 2018 ή νέο μνημόνιο

Π. Ρουμελιώτης: Ή έξοδος στις αγορές το 2018 ή νέο μνημόνιο

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για 4ο μνημόνιο στην περίπτωση που δεν βγούμε στις αγορές το 2018, δηλαδή μέχρι να λήξει το πρόγραμμα.
Ο κ. Ρουμελιώτης ερωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι «έχουμε ξαναζήσει αρκετές φορές μια τέτοια κατάσταση» και ότι «πριν από το κλείσιμο μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά επιμένει στις ακραίες θέσεις της προκειμένου να πετύχει περισσότερα». Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει πως θα καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια συμβιβαστική πρόταση.
«Περιμένω μια σαφή δήλωση των Ευρωπαίων εταίρων προς το ΔΝΤ ότι αποδέχονται όχι το κούρεμα του χρέους, αλλά μια σαφή δέσμευση ότι θα πάμε σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σε πάγωμα της πληρωμής των τόκων για μια μεγάλη χρονική περίοδο.  Η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχει μια τέτοια λύση με σαφήνεια» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.
Ερωτηθείς εάν η χώρα είναι σε θέση να εφαρμόσει νέο πακέτο σκληρών μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε : «Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί το Ταμείο στην έκθεσή του από τη μια μεριά αναγνωρίζει ότι η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόστηκε και η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή είχε ως συνέπεια τη σοβαρή απομείωση των εισοδημάτων και την  αύξηση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή λοιπόν που το αναγνωρίζει, δεν μπορεί να έρχεται να ζητά επιπλέον μέτρα που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων. Είναι μια αντίφαση που πρέπει να λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Leave a Reply

Your email address will not be published.