Ρομπότ: Αστυνομικοί στο Ντουμπάι και δάσκαλοι χορού στην Ιαπωνία

Ρομπότ: Αστυνομικοί στο Ντουμπάι και δάσκαλοι χορού στην Ιαπωνία

Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ ξεκινούν  την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ανά τον κόσμο προς μεγάλη ανησυχία πολλών εργαζομένων για το που θα φτάσει η τεχνολογία και κυρίως ποιες αλλαγές θα φέρει στις εργασιακές σχέσεις.

Στο Ντουμπάι, το πρώτο ρομπότ αστυνομικός ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά, περιπολώντας στα εμπορικά κέντρα και στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Στην Ιαπωνία, ένα άλλο ρομπότ δάσκαλος χορού μαθαίνει σε ανθρώπους πώς να χορεύουν βαλς.

Ο ανθρωπόμορφος ρομποτικός αστυνομικός, που παρουσιάσθηκε από την Αστυνομία του Ντουμπάι σε έκθεση πληροφορικής και εξοπλισμού ασφαλείας, σύμφωνα με το BBC, δημιουργήθηκε από την Pal Robotics με βάση το ρομπότ της Reem.

Επικοινωνεί σε αραβικά και αγγλικά, αλλά στο μέλλον θα μιλά επίσης ρωσικά, κινεζικά, γαλλικά και ισπανικά, έτσι ώστε να μπορεί να συνεννοείται με τους πολλούς ξένους επισκέπτες του Ντουμπάι.

Ένα αστυνομικός που τα κάνει όλα και συμφέρει αφού όπως υποστηρίζουν   οι κατασκευαστές του, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ρομπότ για να αναφέρουν εγκλήματα και εν γένει περιστατικά παραβίασης του νόμου, να πληρώνουν πρόστιμα και να παίρνουν πληροφορίες αγγίζοντας την οθόνη αφής του. Τα στοιχεία που θα συλλέγει το ρομπότ, θα προωθούνται σε άλλες κρατικές υπηρεσίες (Αρχή Μεταφορών, Τροχαία κ.α.).

Επειδή όμως κάθε αρχή και δύσκολη , ένα δεύτερο ρομπότ αστυνομικός θα προστεθεί το 2018. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι έθεσε ως στόχο το 25% της αστυνομικής δύναμης να είναι ρομποτική έως το 2030, αλλά χωρίς να αντικαταστήσει ανθρώπους αστυνομικούς.

Τα ρομπότ σήμερα αντιμετωπίζονται  ως επικουρική προσθήκη στο αστυνομικό σώμα και θα αναλάβουν να απαλλάξουν τους πραγματικούς αστυνομικούς από δευτερεύοντες υποχρεώσεις, ώστε αυτοί να επικεντρωθούν στα κυρίως καθήκοντα της αστυνόμευσης, προκειμένου το Ντουμπάι να γίνει ασφαλέστερη πόλη. Βεβαίως η εξέλιξη  της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προσδιορίσει με σαφέστερο τρόπο τη «φύση» της εργασίας των ανθρωπόμορφων μηχανημάτων.

Στην Ιαπωνία για παράδειγμα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τοχόκου της Σεντάι, σύμφωνα με το New Scientist,  δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ που διδάσκει μαθήματα χορού.

Το ύψους 1,8 μέτρων ρομπότ καθοδηγεί τους αρχάριους στα βήματα και στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία του στο επίπεδο και στις δεξιότητες κάθε ανθρώπου.

Ο ρομποτικός δάσκαλος χορού κινείται πάνω σε μικρές ρόδες, αλλά το πάνω μέρος του σώματός του κάνει κινήσεις παρόμοιες με αυτές ενός έμπειρου χορευτή, αντιλαμβανόμενο με τη βοήθεια αισθητήρων και λέιζερ τις κινήσεις του ανθρώπου παρτενέρ, ώστε να συντονίζεται με αυτόν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.