Ρολάκια πέστου

Ρολάκια πέστου

1 ώρα
Χρόνος Εκτέλεσης
Μερίδα/ες 12
Βαθμός Δυσκολίας 1
Συστατικά

Για το πέστο

  • 50 γρ. βασιλικό φρέσκο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. κάσιους
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • λίγο λεμόνι χυμό προαιρετικά
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τη ζύμη

  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. αλεύρι ολικής
  • 300 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 φακ. ξερή μαγιά
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • λίγο σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα της ζύμης
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το πέστο

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την παρμεζάνα, στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει πολτός όλο το μείγμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
  • Ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι και το συμπληρώνουμε.
  • Σε περίπτωση που είναι πολύ πυκνό το μείγμα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 50° C στον αέρα.
  • Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Σε αυτό το σημείο αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει για ένα τέταρτο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι γ.ο.χ., το αλεύρι ολικής και χτυπάμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, 1 πρέζα αλάτι και το βούτυρο (μαλακό ή λιωμένο) και χτυπάμε με μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
  • Μετά από 2-3 λεπτά, βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέσα στο φούρνο) 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ψιλό στον πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας. Το ζυμάρι θα γίνει λεπτό και θα πρέπει να πάρει ορθογώνιο σχήμα περίπου 40-50 εκ.
  • Ρίχνουμε μέσα το πέστο και το απλώνουμε στο ζυμάρι μας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Σκορπίζουμε τα 100 γρ γραβιέρας.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και κλείνουμε την άκρη καλά με λίγο νερό.
  • Κόβουμε το ρολό μας σε 12 ισομεγέθη ρολάκια.
  • Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί 25 x 35 εκ, στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα ρολάκια μας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω, λίγο σιμιγδάλι και λίγο ελαιόλαδο.
  • Στο φούρνο μας, στους 50 βαθμούς αφήνουμε να φουσκώσουν τα ρολάκια μας για 20 λεπτά.
  • Μετά τα 20 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μας, ανεβάζουμε στους 180° C και ψήνουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω κάτω.
  • Σερβίρουμε από πάνω αν θέλουμε με φύλλα βασιλικού.

Πηγή: akispetretzikis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.