Κατάρ: Άδειασαν τα ράφια – Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από ΗΠΑ και Ρωσία

Κατάρ: Άδειασαν τα ράφια – Προσπάθειες αποκλιμάκωσης από ΗΠΑ και Ρωσία

Συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει γύρω από το Κατάρ. Μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, στη χώρα επικρατεί αναταραχή. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες διαμεσολαβητικές προσπάθειες έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα επικρατεί αναστάτωση και είναι χαρακτηριστικό ότι άδειασαν τα σούπερ μάρκετ, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης, των Μαλδίβων να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε ντε φάκτο αποκλεισμό στα προϊόντα διατροφής στο Κατάρ ενω προχώρησε στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera Κατάρ. Μαζί με την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, κλείνουν τον εναέριο χώρο τους σε όλα τα αεροσκάφη του Κατάρ ενώ τη διπλωματική εκπροσώπηση του Καΐρου στη Ντόχα, αναλαμβάνει η Ελλάδα.

Κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σταματούν να συνεργάζονται με τράπεζες του Κατάρ, δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters. Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα ήταν ότι το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι.

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι η Ντόχα κατέβαλε το ποσό για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

Το Κατάρ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή» για τη έξοδο από την κρίση, υπολογίζοντας στην μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύχτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.

Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Τουρκία έχουν κάνει έκκληση για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης στις χώρες του Κόλπου ενώ ο εμίρης του Κατάρ θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Κουβέιτ, που έχει διαδραματίσει και στο παρελθόν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των χωρών του Κόλπου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν διπλωματικά την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Κατάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή του Κόλπου. Έτσι, ενδεχόμενη απομόνωσή του, θα έχει συνέπειες για την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Πηγή: ert.gr, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.