Πυρετός επαφών πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Πυρετός επαφών πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Αθήνα
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, καθώς Αθήνα και δανειστές προετοιμάζονται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ευρωζώνης. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης στις θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να επιχειρηθεί να βρεθεί μια διέξοδος στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών διεξάγονται υπό το βάρος του διπλού τελεσιγράφου που ετέθη στην ελληνική πλευρά το βράδυ της Παρασκευής, τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλέστηκε το Reuters.

Και τα δύο μηνύματα που εκπέμφθηκαν θέτουν την ελληνική πλευρά μπροστά στο δίλημμα ότι είτε δέχεται την πρόταση των δανειστών ως βάση συζήτησης, πάνω στην οποία καλείται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις, είτε η ευρωζώνη αρχίζει να συζητά τον τρόπο διαχείρισης μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Χωρίς περιθώρια παρερμηνειών ήταν και το μήνυμα του Τουσκ: «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

Το Μαξίμου απάντησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα τελεσίγραφα χαρακτηρίζοντάς τα αχρειάστα, προβλέψιμα και αναμενόμενα.

Την ίδια στιγμή, λύση στο αδιέξοδο μπορεί να δώσουν και τα σενάρια δεύτερης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος ώς το τέλος του 2015. Κατά πληροφορίες, αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της μέσα στο 2015.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει από χθες ξεκινήσει γύρω επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να έχει επικοινωνία και με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς επαφές με συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο για να διαμορφωθουν τα επόμενα βήματα.

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.