Πυρετός διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Πυρετός διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Με το βλέμμα στραμμένο  στη συνεδρίασης του ΔΣ  του ΔΝΤ της Δευτέρας  συνεχίζονται  οι διαβουλεύσεις  για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης .

Το ταμείο κρατάει ακόμη τα χαρτιά του κλειστά, επιμένοντας στην ψήφιση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, ενδεχόμενο που απορρίπτει η Αθήνα.

Το μέτωπο των δανειστών, όπως διαβεβαιώνεται σε όλους τους τόνους από διάφορες πηγές, είναι ενιαίο με το ΔΝΤ να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των ελάχιστων απαιτήσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και δανειστές επιχειρούν  να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι το ελάχιστο πλαίσιο απαιτήσεων   από την κυβέρνηση αναμένεται να κοινοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τα τέλη της εβδομάδας.

Από την πλευρά των θεσμών ξεκαθαρίζεται πάντως ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν δεν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, όπως συνέβη τον Δεκέμβρη, όπου οι επικεφαλής ήρθαν για τρεις μέρες και αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.

Κρίσιμη ημερομηνία η 6η  Φεβρουαρίου, οπότε το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του καθώς έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση για την έγκριση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μέσω διαρροών το ΔΝΤ έχει δώσει ήδη το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως μη βιώσιμο.

Πηγές από τις Βρυξέλλες πάντως θεωρούν την μείωση του αφορολογήτου ποσού ή της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ από το 2018 «μια καλή αφετηρία για συζήτηση».

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση  για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ενωμένη Ευρώπη διατρέχει κίνδυνο έφ όσον η κάθε χώρα  ενεργεί με γνώμονα  το εθνικό της συμφέρον, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων  και ζήτησε από τους Θεσμούς να μην θέτουν εξωπραγματικές απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας.

Την αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το θέμα  ενίσχυσε  και δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στο  Eurogroup όπου ανέφερε πως έχει υλοποιηθεί το 1/3 των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ουσιαστικά έχει κλείσει το 75% των συμφωνηθέντων και απομένουν μόνο τα μεγάλα θέματα, όπως εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του. Το αν διαφωνεί το Bloomberg ως προς τα ποσοστά δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα «χωρίς», όπως σημειώνουν, «μια στοιχειώδη, ερώτηση προς τους αρμοδίους αν πράγματι ισχύει και αν ισχύει, γιατί συμβαίνει αυτό».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα,ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.