1 ώρα 40 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
1
Βαθμός Δυσκολίας
Συστατικά
Για τα καβουρδισμένα καρύδια
- 70 γρ. καρύδια
Για το ψωμί
- 15 γρ. βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1.κ.σ. για το αλεύρωμα της φόρμας
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 100 γρ. μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους 0,5 εκ.
- 120 γρ. γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. apple sauce
- 110 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. τυρί μπρι
- φρέσκα φύλλα ρίγανης
- 50 γρ. καρύδια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα καβουρδισμένα καρύδια
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καβουρδίζουμε τα καρύδια για 2-3 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι ή τα βάζουμε στο multi.
Για το ψωμί μήλου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Παίρνουμε μια ορθογώνια φόρμα 20×10 εκατοστά, την βουτυρώνουμε και έπειτα την αλευρώνουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καβουρδισμένα καρύδια και τα μήλα ανακατεύοντας άλλη μια φορά.
- Σε ένα μεσαίο μπολ αναμειγνύουμε το γάλα, τα αυγά, τη βανίλια, τη σάλτσα μήλου και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τα υγρά υλικά στα στερεά, προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και ομογενοποιούμε με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας
- Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα μας και από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια πατώντας τα λίγο ώστε να κολλήσουν στο μείγμα.
- Ψήνουμε για 50-55 λεπτά στον φούρνο μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσό χρώμα και όταν το καρφώσουμε με ένα ίσιο μαχαίρι αυτό να βγαίνει καθαρό.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει αρχικά για 30 λεπτά μέσα στην φόρμα του.
- Έπειτα το αφαιρούμε από τη φόρμα και στο αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Για το σερβίρισμα
- Κόβουμε σε φέτες το ψωμί και τοποθετούμε πάνω το τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο στο grill για 4-5 λεπτά να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα ρίγανης και καρύδια.
Πηγή: akispetretzikis.com