Ψυλιάκος Λουκάς: Γαλάτσι, Μαρακές, Καστοριά…

Με μυρωδιές φρέσκου ψωμιού και γλυκισμάτων, συναστήσαμε τον κ. Λουκά Ψυλιάκο, pastry chef, για να μας ξεναγήσει έστω και για λίγο στο μαγικό ταξίδι των γλυκών του γεύσεων, με στόχο να τον γνωρίσουμε και να μάθουμε τα μυστικά των γλυκών του αλλά και των ταξιδιών του. Ο κύριος Ψυλιάκος, καταξιωμένος στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιϊας, επέλεξε ως έναν από τους τελευταίους προορισμούς της καριέρας του την ακριτική μας Καστοριά.
Προερχόμενος από αστική οικογένεια γεννήθηκε και έξησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Γαλάτσι Αττικής. Παρά τις συνεχόμενες πιέσεις από τους γονείς του να σπουδάσει Νομική, και άριστος μαθητής, ο μικρός τότε Λουκάς δεν τα κατάφερε να πετύχει στην Νομική σχολή Αθηνών. Γρήγορα γρήγορα χωρίς να το σκεφτεί και πολύ αν και στο πίσω μέρος του μυαλού είχε πάντα την επόμενη χρονιά των εξετάσεων, έπιασε δουλειά στο ζαχαροπλαστείο Corfu στην Κυψέλη. Το μικρόβιο της ζαχαροπλαστικής από τις πρώτες μέρες είχε μπει για τα καλά μέσα του, και ως κερασάκι στην τούρτα έρχονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του, πετυχαίνει στο πανεπιστήμιο αλλά όχι ως δικηγόρος, ως τεχνολόγος τροφίμων. Το 1981 είναι πλέον ένας επαγγελματίας του χώρου, και αναλαμβάνει υπεύθυνος του ζαχαροπλαστείου και των δεξιώσεων του Monparness Casino & Hotel στην κορυφή της Πάρνιθας, όπου γνωρίζει και την σύζυγό του “Αγγελίνα” με την οποία απέκτησε αργότερα δύο παιδιά τον Αριστείδη και την Αλεξάνδρα.
Η σκληρή δουλειά, η συνέπεια, και η τέχνη του μετά από λίγα χρόνια του δίνουν την δυνατότητα να εργαστεί για ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της Αθήνας την Μεγάλη Βρετανία ως υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου. Οι απαιτήσεις πολλές, αλλά και οι εμπειρίες εξίσου.  Οι ανάγκες της ιδιοκτήτριας εταρίας του ξενοδοχείου ανάγκασαν τον κύριο Λουκά να ταξιδέψει σε πολλές αποστολές σε όλο τον κόσμο ως Executive Pastry Chef Mediterane. Ενδεικτικά μερικοί από τους προορισμούς Τυνησία: Τζέμπρα, νησί στον κόλπο της Σύρτης, Αίγυπτος: Λούξορ, φράγμα του Ασουάν, Μαρόκο: Ακαντίρ, Μαρακές, Φές, όπου δίδαξε την τέχνη και τα μυστικά της μεσογειακής ζαχαροπλαστικής.
Τα ταξίδια πολλά και οι ανάγκες της δουλειάς περισσότερες, με αποτέλεσμα χρόνος για προσωπική και οικογενειακή ζωή ελάχιστος, ο προβληματισμός πριν από κάθε ταξίδι έντονος γιατί η οικογένεια του είναι κάτι που του λείπει κάθε φορά. Μία ξεχασμένη κάρτα στην τσέπη του παντελονιού του καθώς και ένα άρθρο στην εφημερίδα σε συνδυασμό με τον έντονο προβληματισμό του πρίν το ταξίδι φέρνουν τον κύριο Λουκά στην ΕΛΑΪΣ Unilever ως technical support manager. Εκεί οι  νέες του αρμοδιότητες, ανάπτυξη κωδικολογίου, τεχνικός έλεγχος προϊόντων, και εξυπηρέτηση πελατών. Η Ελαϊς δίνει το δικαίωμα στον κύριο Λουκά να έχει χρόνο να ασχοληθεί με προϊόντα και με την έρευνα. Παιδιά του ή αλλιώς δικά του δημιουργήματα, τα προϊόντα HiFry (λάδι υψηλού τηγανίσματος) καθώς και το Βyrim (μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου). Περίπου δεκάεπτά χρόνια πιστός στις αρχές και στις αξίες μία μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας γνώρισε συνήθειες, ανθρώπους και έζησε στιγμές που στο τέλος του άφησαν μία γλυκιά γεύση. Κουβεντιάζοντας μαζί του μάθαμε ότι ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Chef’s Club Αθηνών (Νο24) και ότι τις γευστικές του προτάσεις έχουν γευτεί αρκετοί επώνυμοι ουρανίσκοι. Πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Bill Clinton, ακόμη o πατριάρχης Δημήτριος, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πολλοί άλλοι.
Για έναν από τους τελευταίους σταθμούς της καριέρας του διάλεξε την πόλη μας, την ακριτική Καστοριά. Με διάθεση εξομολογητική μας αποκάλυψε ότι η Καστοριά είναι το ησυχαστήριο του, αν και ποτέ πρίν δεν την είχε ξαναεπισκευτεί, βρήκε σ’ αυτόν τον τόπο την Ιθάκη του. Η Καστοριά για τον κύριο Λουκά ήταν μία πρόκληση, ένα στοίχημα στην καριέρα του, που δείχνει να το κερδίζει, θέτοντας ως στόχο την δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων.

 

Loukas

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.