Ψηφοφορία-«πακέτο» στις 18 Αυγούστου επιθυμεί η κυβέρνηση

«Επιχείρηση Δεκαοκταύγουστος» τρέχει για την κυβέρνηση που επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ζητούμενο την ψήφιση της συμφωνίας την τρίτη εβδομάδα του μήνα από τη Βουλή και την άμεση εκταμίευση δόσης 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, τo Σαββατοκύριακο ήταν πυρετώδες για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε δύο φορές στο γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης με στόχο να ακολουθηθεί με ευλάβεια ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την επικύρωση του νέου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, αφού προηγουμένως το νομοσχέδιο θα έχει σταλεί ως πιλότος σε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για να αποκτήσουν γνώση των όσων πρόκειται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο.

Η κυβερνητική κατεύθυνση είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ψήφιση νέας δέσμης μέτρων πριν από την επικύρωση της συμφωνίας και εξ αυτού του λόγου προσανατολίζεται σε μια παράλληλη ψηφοφορία πακέτο που θα περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση με τον ESM, τα MOU και πρόσθετα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Για το Μαξίμου ο πήχης διατηρείται στους 120 βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξει μετακίνηση προς τα κάτω, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα υπάρξει πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογηθούν αμέσως πολιτικές εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα έρθουν «δύσκολα μέτρα», επομένως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μην επηρεαστεί η υπόθεση του χρέους για την οποία το Μαξίμου έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση ότι η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά.

Το θέμα του χρέους είναι ενδεχομένως και το «κλειδί» για την ημερομηνία των εκλογών που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, αρκετοί υπουργοί πιστεύουν ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο θα παγώσει όλο το κυβερνητικό έργο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στάσιμα όλα όσα σχετίζονται με τη συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος.

Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν τώρα ένα σαφές προβάδισμα στην κοινωνία, επομένως πιθανές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία που δεν πέτυχε στις 25 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Σχετίζονται δε και με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη τότε οι εξελίξεις δρομολογούνται από μόνες τους και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Υπάρχει όμως ακόμη μία πιθανότητα. Που θέλει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μειοψηφικών δυνάμεων να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την καταψήφιση του Μνημονίου για να οργανωθούν καλύτερα ή ακόμη και να συγκροτήσουν νέο πολιτικό φορέα που θα κατέβει στις εκλογές.

 

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.