Πρόταση μομφής εναντίον της Κωνσταντοπούλου, εκτός κυβέρνησης Λαφαζάνης, Ήσυχος, Στρατούλης, Χουντής

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που συνταράσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.

Ο βασικός κίνδυνος του πρωθυπουργού είναι κάτι παραπάνω από ορατός και αφορά στο πώς θα συμπεριφερθούν  οι βουλευτές, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας: προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή θα επιλέξουν το «όχι»; προτίθενται να απουσιάσουν ή θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους;   Μομφή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής -ενδεχομένως από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε η συζήτηση και η ψήφιση επί της πρότασης μομφής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Όμως, ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει αν ο πρόεδρος εις βάρος του οποίου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, έως ότου το Σώμα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Για το λόγο αυτό, πιθανότατα, η Ολομέλεια θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου θα διατηρήσει ή θα αναστείλει τα καθήκοντά της έως την Παρασκευή.   Ταυτόχρονα, θεωρείται σχεδόν βέβαιος ένας ανασχηματισμός, ο οποίος έχει σχεδόν προαναγγελθεί από δημοσιεύματα της Αυγής.

Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού και προτίθεται να αφήσει εκτός κυβέρνησης τα τέσσερα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, που θα πάρει τη θέση του κ. Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή- και πιθανότατα και τον Κώστα Ήσυχο.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.