Μείωση στα πρόστιμα και κίνητρα πρόσληψης για να μειωθεί η «μαύρη» εργασία

Σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι εργασίες της ειδικής τεχνικής επιτροπής για τον προσδιορισμό του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων. Το πρώτο ραντεβού έχει καθοριστεί με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, ενώ ακολούθησε στις 12.30 το μεσημέρι η συνάντηση με εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η επιβάρυνση δεν πρέπει να έχει δημευτικό αποτέλεσμα, αλλά την εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς, θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου και εξασφάλισε την υποστήριξή τους. Παράλληλα, εξετάζονται τα κίνητρα που θα δίνονται στον εργοδότη προκειμένου να ασφαλίσει το σύνολο του προσωπικού του. Σύμφωνα με το «Εθνος» μείωση του ισχύοντος σήμερα προστίμου, σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών κινήτρων στον εργοδότη για να προσλαμβάνει νόμιμα τον αδήλωτο εργαζόμενο, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας».
Tα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το αν διαπιστώνεται υποτροπή, θα είναι αντίστοιχα με τον βαθμό της παραβατικότητας (ενδεχομένως και το μέγεθος της επιχείρησης), ενώ θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο.
Το νέο γενικό πρόστιμο εξετάζεται να είναι κοντά στα 3.500 ευρώ με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται καθώς και τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το νέο πρόστιμο θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής.
Ο καινούριος μηχανισμός προστίμων θα συνδυαστεί με έμμεση υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο και να τον ασφαλίσει. Οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας αναζητούν την καταλληλότερη νομική φορμούλα ώστε η υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο να μην αντιμετωπίσει συνταγματικά κωλύματα. «Στόχος μας είναι να προστατευτεί ο εργαζόμενος και να μπει ανάχωμα απέναντι στον κακόβουλο εργοδότη», αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.