Φίλης: Θα προσλάβουμε 20 χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Την πρόσληψη 20 χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Όπως τόνισε, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού δυσχεραίνει τον προγραμματισμό, προκειμένου τα σχολεία να αρχίζουν στην ώρα τους.
Μιλώντας στην εφημερίδα Έθνος, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε «από το σχολείο της κρίσης να περάσουμε στο σχολείο την ανάπτυξης και της συμμετοχής», και αναφέρθηκε σε στοιχεία που δέιχνουν γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού,, στο οποίο πλέον  ο μέσος όρος ξεπερνά τα 48 χρόνια, ενώ ειδικότητες όπως οι μαθηματικού έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 52 χρόνια.
Ο κ. Φίλης θα αναζητήσει -όπως υποστηρίζει- τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ώστε η Εκπαίδευση να αποδειχθεί οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Για τις προσλήψεις ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

• Η αντιμετώπιση των αναγκών σε προσωπικό προϋποθέτει ότι από το 2016 θα επανέλθουν σταδιακά οι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες. Το υπουργείο έχει εκπονήσει μελέτη για τον διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία, αναλόγως της εξέλιξης των δημόσιων οικονομικών.
Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη υποστήριξης της αξιοπιστίας της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά συνιστά και έμπρακτο δείγμα μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την ανάσχεση της αιμορραγίας με τους νέους επιστήμονες (drain brain). Ειδικότερα προβλέπονται, αρχής γενομένης από το 2016, προσλήψεις χιλιάδων μεταδιδακτορούχων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έρευνα.

• Η στελέχωση της Εκπαίδευσης προϋποθέτει σταδιακή αύξηση των δημοσίων κονδυλίων, που την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί κατά 35%.
Η αύξηση θα έχει ως στόχο τη μεσοπρόθεσμη σύγκλιση των δημοσίων δαπανών με τον μέσο όρο της ΕΕ.

• Η χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης θα εξυπηρετήσει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που συζητούνται και θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του πραγματοποιούμενου εθνικού-κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία. Η δημοκρατική ρύθμιση μεγάλων θεμάτων, όπως οι μεταπτυχιακές σπουδές, η τεχνική εκπαίδευση, ο αυτόνομος μορφωτικός ρόλος του λυκείου και η αναμόρφωση-επέκταση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που σε βάθος χρόνου θα δώσουν σάρκα και οστά στη δημοκρατική αξίωση για 14χρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν σχεδόν 136.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και περίπου 20.000 αναπληρωτές, ωστόσο, αυτή η εικόνα, αναφέρει ο κ. Φίλης, θα αλλάξει και θα δοθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.