Προσφυγικό: Καταγγελίες Μουζάλα για ΜΚΟ

Προσφυγικό: Καταγγελίες Μουζάλα για ΜΚΟ

«Με λιγότερα χρήματα απ΄ αυτά που πήραν οι μη κυβερνητικές και θεσμικές οργανώσεις, έχουμε καλύψει στα camps, πάνω από το 70% των αναγκών», δήλωσε με νόημα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, από την Μυτιλήνη όπου βρέθηκε μαζί με τον επίτροπο της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, Φιλίπ ντε Μπροέρ.

Ο υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυστηρό έλεγχο των κονδυλίων που δίνει στις Κη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τους πρόσφυγες, μετά τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία.

«Αυτό το διάστημα έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DG Echo (σ.σ τη Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Πολιτική Προστασία) και έχουμε δηλώσει πως δεν μπορούμε να έχουμε εμείς τον έλεγχο σ’αυτά τα χρήματα», είπε.

«Οι ΜΚΟ οφείλουν να διαχειρίζονται με διαφάνεια τα χρήματα που διατίθενται», τόνισε με την σειρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα «να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την παροχή άμεσης βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στα νησιά».

Οι κύριοι Αβραμόπουλος και Μουζάλας επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια και το Καρά Τεπέ, ώστε να αποκτήσει ο επίτροπος μια προσωπική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν πριν από την συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με πέντε δημάρχους νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνούς μιλώντας στο Έθνος τόνισε πως θα προσέλθει στη συνάντηση με τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού, σύμφωνα με την οποία δεν αναφέρεται στην συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας πως οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά. Ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, από την άλλη θα ζητήσει οι δήμοι να γίνουν συνδικαιούχοι στο εταιρικό σχήμα που θα μπορεί να διαχειρίζεται κονδύλια για την υποστήριξη των δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. σταμάτησε τον οδυνηρό απολογισμό θανάτων στο Αιγαίο και αναφορικά με την αποσυμφόρηση των νησιών έκανε λόγο για μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις «τώρα, όχι την άλλη εβδομάδα» τόνισε.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.