ΕΕ προς Τουρκία: Θα δεχθούμε 400.000 πρόσφυγες αν στεγανοποιήσετε τα σύνορά σας

Με ανταλλάγματα τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά, καθώς αποσπά τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, η Τουρκία αναμένεται να δεχτεί να συνδράμει τις προσπάθειες της Ένωσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) το οποίο επικαλείται το Reuters, «και οι δυο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε, και με άμεση ισχύ, εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας το ταξίδι στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των υιοθετημένων διμερών διατάξεων επανεισδοχής και στρέφοντας γρήγορα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσης».

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει τρία δισ. ευρώ ως αρχική βοήθεια, για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί αργότερα να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο. Επίσης, η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να άρει την ανάγκη για βίζα, για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

FAS: Η ΕΕ παίρνει 400.000 πρόσφυγες από την Τουρκία για να στεγανοποιήσει τα σύνορά της

Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ομάδα «Προθύμων», η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και θα συνεδριάσει πριν από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη FAS, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην Άγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που έρχονται για το τρέχον έτος μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.

Επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, πάντως, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. «Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

 

Τουσκ: Χωρίς έλεγχο των συνόρων μας, η Σένγκεν θα γίνει παρελθόν

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε ως ύψιστη ευθύνη της ΕΕ την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, αλλιώς, όπως είπε, η αποτυχία σε αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει την κατάρρευση της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ακόμη, τόνισε πως έγινε εντατική εργασία με την τουρκική πλευρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα αποτελέσει λύση για το προσφυγικό. Ο ίδιος δήλωσε πως θα συζητηθεί ακόμη η εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ιδιαίτερα στα θέματα της Συρίας, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και, τέλος, στο Κυπριακό.

Αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Συγκάλεσα αυτή τη Σύνοδο για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουν ΕΕ-Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση, σταματώντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Μετά από πολλές εβδομάδες σκληρής εργασίας και συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο φτάσαμε σε μια συμφωνία και ελπίζω πως θα την αποδεχθούν όλες οι πλευρές. Αυτή η Σύνοδος πάντως έχει ευρείς στόχους, την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Τουρκία, που πρέπει να αυξήσει την προσπάθειά της στον τομέα της αντι-τρομοκρατίας και την καλύτερη συνεργασία στη Συρία και στο Κυπριακό ζήτημα. Οι τελευταίες ημέρες μας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική συνεργασία. Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν αποτελεί το μοναδικό “κλειδί” για την επίλυση του μεταναστευτικού. Η πιο σημαντική μας ευθύνη είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να μην «εξάγουμε το ρόλο προστασίας τους (εκτός ΕΕ). Θα το επαναλάβω, χωρίς έλεγχο των συνόρων μας, η Συνθήκη του Σένγκεν θα γίνει παρελθόν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα υπάρξουν δύο συναντήσεις από τους αρχηγούς. Αρχικά, μια επταμερής, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Αυστρία και στη συνέχεια συνάντηση θα έχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςμαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ολάντ: Στο επίκεντρο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως ήρθε στη σημερινή Σύνοδο για να συζητήσει τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μέλλον της Συρίας.

Μέρκελ: Πρέπει να εργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία

Προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας «θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία», σημείωσε.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων», ανέφερε.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», πρόσθεσε.

Νταβούτογλου: «Νέο ξεκίνημα για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη»

«Νέο ξεκίνημα για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη» βλέπει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούντογλου με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο. Αναφερόμενος στο κοινό μέλλον και στη κοινοί εργασία που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, ο Αχμέντ Νταβούντογλου τόνισε πως θα συζητηθούν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και «γεωπολιτικές προκλήσεις».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την υποψηφιότητα μας στην ΕΕ καθώς θα συναντήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας. Η Σύνοδος είναι ιστορική για να επανεκκινήσουμε την υποψηφιότητα μας και να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης. Χθες όπως γνωρίζετε έφτιαξα τη νέα κυβέρνηση και κατέθεσα το πρόγραμμα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο και αύριο θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, και τις γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ για το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο μια νεα συνάντηση, αλλά η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη».

Χωρίς δήλωση, πάντως, εισήλθε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Τσίπρας: Σημαντικό βήμα

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό θα είναι αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης» των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στις μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, o κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής: «Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση με ανθρώπινο τρόπο. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα στην ΕΕ και προσμένουμε στην ενίσχυση της σχέσης αυτής. Στο παρόν διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προωθήσουμε το διάλογο με τη Τουρκία, έτσι ώστε να επιτύχουμε την παύση των μεταναστευτικών ροών. Ο διάλογος αυτός είναι χρήσιμος και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς το συμφέρον όλων»

Τόνισε ακόμη ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στον διάλογο με την Τουρκία, την οποία κάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί και η ίδια, για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές.

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.