Κυβερνητική ανησυχία για φραγή του «Βαλκανικού δρόμου»

Κυβερνητική ανησυχία για φραγή του «Βαλκανικού δρόμου»

(Από την απεσταλμένη του “ΠΟΝΤΙΚΙ” στις Βρυξέλλες: Μαρία Μητσοπούλου)

Ως δύσκολη περιγράφουν κυβερνητικές πηγές την κατάσταση, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, καθώς διαφαίνεται ότι επίκεται κι επίσημα κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου, κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν “απαράδεκτο”, ωστόσο την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι καθίσταται “μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση”. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε χθες, υπάρχει η αναφορά ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει για τις “παράνομες ροές μεταναστών” («Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed»).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε μια αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι δεν είναι αποδεκτό οι μονομερείς ενέργειες να καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης, ωστόσο δεν αναμένονται σκληρές ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τις διεκδικήσεις της και ετοιμάζεται να ζητήσει:

1. Να κρατηθεί ανοιχτός, ένας “ανθρωπιστικός διάδρομος” ο οποίος θα αντικαταστήσει τον βαλκανικό διάδρομο. Επί της ουσίας πρόκειται για της συμφωνίες μετεγκατάστασης για τις οποίες θα ζητηθεί να τηρηθούν και οι πρόσφυγες να μεταφέρονται αεροπορικώς στις χώρες της ΕΕ.

2. Να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα προς όσους βρίσκονται στα τουρκικά παράλια να μην διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθώς ο βαλκανικός δρόμος έχει κλείσει.

3. Να διασφαλιστεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν τους χορηγείται άσυλο, να εφαρμοστεί εν ολίγης μια “φαστ τρακ επανεισδοχή”.

4. Να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας η οποία σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το κείμενο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.