Πάπας Φραγκίσκος: Το προσφυγικό δοκιμάζει την ανθρωπιά μας

Από την Ουγκάντα όπου βρίσκεται για το δεύτερο σταθμός της περιοδείας του στην Αφρική, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο τρόπος με τον οποίο η Υφήλιος αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες , λέγοντας πως αποτελεί μια ένδειξη της «ανθρωπιάς μας» και της «αλληλεγγύης μας».
«Ο κόσμος μας, που συνταράσσεται από πολέμους, από βιαιοπραγίες και από διάφορες μορφές αδικίας, βιώνει την εμπειρία μιας άνευ προηγουμένου μετακίνησης πληθυσμών. Ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια δοκιμασία της ανθρωπιάς μας, του σεβασμού μας προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως της αλληλεγγύης μας προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βρίσκονται σε ανάγκη», τόνισε ο ποντίφικας, στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε στην χώρα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική μετά την Κένυα.
Στην συνέχεια της ομιλίας του δεν δίστασε να εκθειάσει την Ουγκάντα για την προσπάθεια και την υποδοχή που επιφυλάσσει στους μετανάστες. «Εδώ στην Ανατολική Αφρική, η Ουγκάντα έχει επιδείξει έναν θαυμάσιο ζήλο στο να υποδέχεται και να φιλοξενεί τους πρόσφυγες, καθώς τους βοηθά στο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της χώρας, λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Εντέμπε, στις όχθες της λίμνης Βικτώρια.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Ουγκάντα φιλοξενεί περισσότερους από 500.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν, κυρίως από τις συγκρούσεις και τις συρράξεις στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Νότιο Σουδάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.