Αλ. Τσίπρας για προσφυγικό: Δεν μας λένε τι περιμένουν να κάνουμε

Απογοήτευση για το σχέδιο δημιουργίας της νέας Frontex και το ενδεχόμενο να ενεργεί στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ακόμη και παρά τις αντιρρήσεις του εμπλεκόμενου κράτους -μέλους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στους Financial Times.

«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν είναι σε θέση να προστατέψει τα σύνορά της, αλλά δεν μας λένε τι περιμένουν να κάνουμε», σημείωσε.

«Καλούμαστε να σώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Αν θέλουν να κάνουμε απωθήσεις πρέπει να μας το πουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας  υπογράμμισε τον κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει ένα μόνιμο καταφύγιο μεταναστών αν οι μεταναστευτικές ροές δεν μειωθούν και άσκησε κριτική στις χώρες που επιτρέπουν μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ να περνούν τα σύνορά τους.

«Σλοβενία, Κροατία και ΠΓΔΜ, πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους βάσει της εθνικότητάς τους, για παράδειγμα δεν δέχονται όσους έρχονται από τη Βόρεια Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους F.T., οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν ελαφρώς μειωθεί -πιθανότατα λόγω του κακού καιρού- ωστόσο οι αφίξεις συνεχίζουν να φθάνουν τις περίπου 3.400 τον μήνα.

Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. για τις τουρκικές ενέργειες περιορισμού του μεταναστευτικού κύματος, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί ότι η μείωση των ροών οφείλεται στις προσπάθειες που οφείλει να κάνει η Άγκυρα μετά τη συμφωνία του περασμένου μήνα με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.