Τουλάχιστον 1.000 προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν στο ταξίδι για τη σωτηρία

Την ίδια ώρα, 9.000 ακόμη ανήλικα έχουν φτάσει ασυνόδευτα στα ελληνικά νησιά το 2015. Σε όλη την Ευρώπη τα αγνοούμενα παιδιά έχουν φτάσει τις 10.000

Τουλάχιστον 1.000 προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν στο ταξίδι για τη σωτηρία

Τουλάχιστον 1.000 προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν στο ταξίδι για τη σωτηρία

Εδώ και λίγες μέρες μία τρίτη οικογένεια άνοιξε την αγκαλιά της σε ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που παραμένει στη χώρα μας μέχρι να γίνει η επανασύνδεσή του με μέλη της οικογένειας του στο εξωτερικό. Εδώ και ένα μήνα περίπου τα τηλέφωνα στα γραφεία της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» δεν σταματούν να χτυπούν από εκατοντάδες οικογένειες που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους από τη φρίκη του πολέμου μέχρι να συναντήσουν κάποιο συγγενή τους σε Ευρώπη και Αμερική. Ακόμα για πέντε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες ανέλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ την αναδοχή τους σε μία προσπάθεια να δώσει το μήνυμα και στην υπόλοιπη κοινωνία για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβονται πίσω από το μοναχικό ταξίδι παιδιών προς την Ευρώπη. Μία από τις πιο σκληρές πλευρές της τεράστιας προσφυγικής μετακίνησης αφορά τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, όμως, όπως φαίνεται, είναι από τις τελευταίες προτεραιότητες της ευρωπαϊκή πολιτικής.
Σύμφωνα με τους επίσημους στατιστικούς δείκτες, το 3% με 4% των παιδιών που φτάνουν σε μία χώρα από τις προσφυγικές ροές είναι ασυνόδευτα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2015 έφτασαν στη Ελλάδα 238.000 παιδιά, τότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι 7.000 με 9.000 ασυνόδευτα παιδιά μέσα στο 2015 πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά νησιά. Ενα ακόμα αρνητικά εντυπωσιακό στοιχείο είναι αυτό που αποκάλυψε η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ότι περίπου 1.000 καταγεγραμμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι αυτή τη στιγμή αγνοούνται….

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, E.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published.