17χρονη Αφγανή ο πρώτος νεκρός πρόσφυγας- Τι λέει ο γιατρός του «Ελληνικού»

17χρονη Αφγανή ο πρώτος νεκρός πρόσφυγας- Τι λέει ο γιατρός του «Ελληνικού»

Μία 17χρονη πρόσφυγας που διέμενε στον καταυλισμό του Ελληνικού έχασε την Δευτέρα τη ζωή της, μετά από σύντομη νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Η κοπέλα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 14 Απριλίου με κοιλιακό άλγος λόγω γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρίνουν σκόπιμο να την κρατήσουν για νοσηλεία. Ωστόσο οι γονείς της ανέλαβαν την ευθύνη και την πήραν μαζί τους στον καταυλισμό. Στη διάρκεια της ημέρας όμως η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο όπου και διασωληνώθηκε.

Όπως δήλωσε στο Ethnos.gr (ρεπορτάζ Μιχάλης Λαγάνης) ο γιατρός του κοινωνικού ιατρείου του «Ελληνικού» Γιώργος Βήχας, το κορίτσι έπασχε από αυτοάνοσο νόσημα (είχε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια) και η κατάσταση της υγείας τους λόγω της ταλαιπωρίας του ταξιδιού είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς δεν έπαιρνε τα φάρμακα που απαιτούνταν. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ενώ βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είχε πάθει τέσσερις φορές ανακοπή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον γιατρό, ο οποίος ήταν εκείνος που τη μετέφερε στο «Λαϊκό», ο θάνατός της δεν έχει να κάνει με μεταδοτική ασθένεια και δεν σχετίζεται με τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό.

Σαφώς καλύτερη είναι, εν τω μεταξύ, η εικόνα στον Πειραιά με την πύλη Ε2 να έχει αδειάσει εντελώς από πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην Πύλη Ε1 αλλά και στην πέτρινη αποθήκη του λιμανιού. Η επόμενη μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι σε οργανωμένες δομές αναμένεται να γίνει την Μ. Δευτέρα, οπότε περίπου 1.000 άτομα θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Στις 18:30 το απόγευμα, στην πύλη Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά, η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), εργατικά σωματεία αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για τους πρόσφυγες:

«Ανοίξτε τα σύνορα, απελευθερώστε τους πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης στα νησιά! Οι πάνω από τετρακόσιοι Σομαλοί πρόσφυγες που χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, όταν αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον επικίνδυνο διάπλου για την Ιταλία από την Αίγυπτο, είναι ένα φρικιαστικό έγκλημα, μία μαζική δολοφονία με ενόχους τις κυβερνήσεις της ΕΕ, που συνυπέγραψαν τη συμφωνία κλεισίματος του περάσματος από το Αιγαίο και από τον Βαλκανικό Διάδρομο» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΡΦΑ.

Στην εκδήλωση θα συμβάλουν, με ομιλίες και χαιρετισμούς, συνδικαλιστές, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόσφυγες και καλλιτέχνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.