Πηγαινοφέρνουν τους πρόσφυγες Ειδομένη-Αθήνα χωρίς σχέδιο

Πηγαινοφέρνουν τους πρόσφυγες Ειδομένη-Αθήνα χωρίς σχέδιο

Με την παραδοχή ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και όλα γίνονται βήμα – βήμα, έκλεισε τις δηλώσεις του από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από την Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που είπε: «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε».
metanastes01Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το στάδιο πρέπει να έχει εκκενωθεί και παραδοθεί στην αθλητική ομοσπονδία στις 17 Δεκεμβρίου και υποσχέθηκε πως αυτό θα γίνει, «όπως κάνουμε μέχρι τώρα». Δεν ήταν σε θέση όμως να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα, που δεν αφορούν στο απώτερο μέλλον, αλλά στην επόμενη εβδομάδα. Ο κύριος Μουζάλας πάντως ενημέρωσε πως ένα ποσοστό των μεταναστών αυτών που ήρθαν στην Αθήνα χθες από την Ειδομένη, «έχει απελπιστεί» και ζητά οικειοθελή επαναπατρισμό, που είναι η μία από τις δύο δυνατότητες που έχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες. Η άλλη εναλλακτική είναι να αιτηθούν άσυλο, διαφορετικά εφόσον περάσουν 30 ημέρες, χωρίς καμία τέτοια κίνηση εκ μέρους τους, η ελληνική πολιτεία μπορεί να τους απελάσει προς την πατρίδα τους.
ImageHandlerΣτο Τάε Κβον Ντο βρίσκεται η υπηρεσία Ασύλου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει ζητηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να δημιουργήσει γραφεία εκεί, ώστε να κάνει τον επαναπατρισμό, «κάτι το οποίο αποδέχθηκε», όπως ενημέρωσε ο κύριος Μουζάλας.
«Αν και είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθούμε να μην κοιμούνται κάτω, να κάνουν μπάνιο και να έχουν τουαλέτες και φαγητό. Οι δομές αυτές που χρησιμοποιούμε δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά η εναλλακτική ήταν να κοιμούνται στα χωράφια. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι επιτυχής και συνεχίζεται, καθώς επιδιώκουμε να ισορροπούμε μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο υπουργός και ευχαρίστησε τους εθελοντές, τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, τους ανθρώπους του υπουργείου και της αστυνομίας.

Ο κύριος Μουζάλας, τέλος, αναφερόμενος στην επιχείρηση στην Ειδομένη, την χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επιτυχή και μη βίαιη», πράγμα για το οποίο όπως τόνισε, «προσπαθήσαμε και γι’ αυτό καθυστερήσαμε λίγο». Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την ελληνική αστυνομία και απαντώντας στις διαμαρτυρίες σωματείων του Τύπου για τον αποκλεισμό τους, σχολίασε: «Έχω πάει σε 27 αποστολές σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει επιχείρηση της αστυνομίας με τους δημοσιογράφους μέσα, η αστυνομία διαφύλαξε την ειρηνική αποχώρηση των προσφύγων και έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, με την ελάχιστη βία».

Αποκλειστικό βίντεο από τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης στις 9 Δεκεμβρίου

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.