Κουκουλοφόροι με όπλα επιτίθενται σε λέμβους με πρόσφυγες

Μαυροφορεμένοι εξτρεμιστές που φορούν κουκούλες και κρατούν όπλα «περιπολούν» στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και επιτίθενται σε υπερφορτωμένες λέμβους μεταναστών. Σκοπός τους η βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων προς τα τουρκικά θαλάσσια ύδατα. Ο διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Peter Bouckaert αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβαινε μία βίαιη επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές την εβδομάδα. Σήμερα ο κ. Bouckaert θα καταθέσει τα όσα γνωρίζει για τις «άγνωστες» καταδρομικές ενέργειες, μετά από κλήση του Λιμενικού που διενεργεί έρευνα.
Οι καταγγελίες των μεταναστών επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη Λέσβο. Πέντε ένοπλοι κομάντο με κουκούλες και μάσκες, χωρίς κανένα διακριτικό, εμφανίστηκαν με ταχύπλοο στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου -στα διεθνή ύδατα- και επιτέθηκαν σε τέσσερα φουσκωτά με περίπου 200 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα.
Με στρατιωτική οργάνωση έσπασαν γρήγορα τις μηχανές, ενώ κάποιες τις αφαίρεσαν και τις πήραν μαζί τους. Οι λέμβοι έμειναν ακυβέρνητες στη θάλασσα για οχτώ ολόκληρες ώρες. Πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να σπρώξουν τις βάρκες προς την ξηρά κολυμπώντας. Οι μασκοφόροι διέφυγαν προς τις ακτές της Λέσβου.
Ο κ. Bouckaert βρίσκεται στο νησί και έζησε από κοντά την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» αναφέρει: «Οι δράστες μιλούσαν ελληνικά και οπλοφορούσαν. Πρόκειται για ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Το Λιμενικό δεν παρεμβαίνει πάντα. Την Παρασκευή, όταν ήρθαν τα ταχύπλοα του Λιμενικού, είδαν τις σπασμένες μηχανές και όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στο νερό αποχώρησαν. Οι τρεις λέμβοι κατέληξαν στα τουρκικά παράλια από την τουρκική ακτοφυλακή και εθελοντές και η μία στη Λέσβο. Σε όλα τα περιστατικά οι κουκουλοφόροι έρχονται με σκάφος από τις ελληνικές ακτές και επιστρέφουν σε αυτές. Τα ίδια γίνονται και στη Χίο». Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές είναι το ποιοι είναι οι εξτρεμιστές που μιλούν ελληνικά. «Από τις πληροφορίες που έχω, οι οποίες προέρχονται και από συζητήσεις με διακινητές που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, την περίοδο του καλοκαιριού καταγράφηκε έξαρση των επιθέσεων (τουλάχιστον μία κάθε εβδομάδα). Δεν πιστεύω ότι οι δράστες ανήκουν στις δυνάμεις του ελληνικού Λιμενικού, εκτιμώ ότι είναι ιδιώτες. Και αυτό γιατί δεν διστάζουν να μπουν στα τουρκικά ύδατα για να επαναπροωθήσουν μετανάστες. Οι επίσημες δυνάμεις δεν θα ρίσκαραν να μπουν σε ξένα ύδατα αφού είναι παράνομο ενώ αυτοί το κάνουν», προσθέτει ο κ. Bouckaert


ΑΛ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, Ε.Τ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.