Προνοιακά επιδόματα: Πότε έρχονται μειώσεις

Προνοιακά επιδόματα:  Πότε έρχονται μειώσεις

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των σχετικών ποσών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί προκειμένου να γίνει η προώθησή τους στους δικαιούχους, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Από την πλευρά του ο δήμος, αναφέρει ότι οι κεντρικές κρατικές υπηρεσίες δεν δίνουν απαντήσεις για το που έχει «μπλοκάρει» το θέμα και πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Περικοπές από το ερχόμενο έτος

Εξορθολογισμός των προνοιακών επιδομάτων θα απέλθει από την 1η Ιανουαρίου του 2018 στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίου φορέα για την καταβολή τους.

Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές που έχουν ζητηθεί από τους θεσμούς περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοεπικάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Από τις παρεμβάσεις, θα θιγούν ακόμη και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων. Για τα επιδόματα αναπηρίας προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος παροχής με αυστηρά κριτήρια, ενώ για τα οικογενειακά η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα κονδύλια χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

Πάντως στη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας σημείωσε ότι το ύψος των κονδυλίων για τα προνοιακά επιδόματα δεν θα υποστεί καμία περικοπή. Μάλιστα, συμπλήρωσε, ότι στα 650 εκατ. που προβλέπονται ετησίως θα προστεθούν το 2019 επιπλέον 260 εκατ. στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντιμέτρων.

 

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες μη δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν οικογενειακά επιδόματα που έλαβαν τα προ- ηγούμενα χρόνια από τον ΟΓΑ χωρίς να τα δικαιούνται ενώ έρχονται περικοπές και συγχωνεύσεις στα προνοιακα επι- δόματα. Η χορήγηση μέχρι τώρα μέρους των οικογενειακών επιδομάτων προκαταβολικά (μέχρι να εκκαθαριστούν τα στοιχεία) έχει συσσωρεύσει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν λάβει πολίτες που αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι πολίτες θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα σε δόσεις.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.