Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός γιορτάζει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Η αντίσταση της μικρής Ελλάδος προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Η Ιταλική αυτοκρατορία, μετά από σειρά προκλήσεων, απαίτησε από την πατρίδα μας «γην και ύδωρ». Η απάντηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από το ΟΧΙ. Με ελάχιστα μέσα ο Στρατός μας και με τη διαρκή συμπαράσταση του λαού αντιμετώπισε τις μεραρχίες του Μουσολίνι. Το παράδειγμα των πολεμιστών μας στο έπος τού ‘40 αποτελεί για εμάς σήμερα μια φωτεινή πυξίδα για την πορεία μας μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, επιβάλλεται να δοθεί στον εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Καστοριάς, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της εθνικής επετείου στην ιστορική πορεία του Έθνους, σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Ώρα 12:00΄ το μεσημέρι

Απότιση φόρου τιμής από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων, με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

 

Σάββατο 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00΄

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.

 

Ώρα 07:30΄

Όρθρος και Μεγάλη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

 

Ώρα 08:00΄

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων.

 

Ώρα 10:30΄

-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Εκπαιδευτικό του 2ου Γενικού Λυκείου Καστοριάς, κ. Κώστα Αντωνίου.

 

Ώρα 11:15΄

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων. -Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (τηλ.24673 50216 ή 24673 50200 ) έως τις 26 Οκτωβρίου.

-Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

 

Ώρα 11:50΄

Προσέλευση επισήμων στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην εξέδρα των επισήμων.

 

Ώρα 12.00΄

Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Ώρα 18:30

Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

 

Σημειώσεις:

· Για την φροντίδα οργάνωσης όλων των πολιτικών τμημάτων υπεύθυνος ορίζεται o κ. Γεώργιος Σούλιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αποσπασμένος στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

· Για τον χώρο κατάθεσης στεφάνων τελετάρχες ορίζονται, η κα. Γεωργία Δήμου και ο κ. Κωνσταντίνος Τζηκαλάγιας, Υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού προβλέπονται:

– Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

– Φωταγώγηση των καταστημάτων του Δημοσίου των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β’) Κ.Υ.Α, όπως ισχύει.

 

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:

· Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.

· Το 15ο ΣΠ/ «XVΜΠ» για την έπαρση και υποστολή της Σημαίας, για την διάθεση τμήματος απόδοσης τιμών.

· Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την τήρηση της τάξης και την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

· Ο Δήμος Καστοριάς για την τοποθέτηση εξέδρας – καρεκλών επισήμων, τη χάραξη των γραμμών παρελάσεως, την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό της πόλης και του χώρου στο Μνημείο Πεσόντων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

· Οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Υπεύθυνης ΦΑΣΧΑ Δ.Ε. Καστοριάς, παρακαλούνται να μεριμνήσουν κατά αρμοδιότητα για την έγκαιρη και ακριβή ρύθμιση των λεπτομερειών των επί μέρους εκδηλώσεων.

 

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

 

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Δ. Κασαπίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published.