Προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μοσούλης

Προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μοσούλης

Η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ δηλώνει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εγκαταλείψει 10 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης, σύμφωνα με το BBC. Μέχρι στιγμής έχει προωθηθεί στα περίχωρα, καταλαμβάνοντας με σχετική ευκολία τα πρώτα χωριά, παρά τις προσπάθειες των τζιχαντιστών να καθυστερήσουν την επιχείρηση με επιθέσεις αυτοκτονίας

Οι τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους, στήνουν παγίδες και παγιδευμένα οχήματα. Η μάχη ίσως κρατήσει μήνες, λένε ανώτατοι στρατιωτικοί και ήδη οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν την πόλη.

Στην πόλη, εκτιμάται ότι παραμένει πληθυσμός 700.000 κατοίκων, ενώ το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει δύναμη άνω των 5.000 μαχητών για να υπερασπιστεί τη Μοσούλη, κατά την τρίτη ημέρα από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της.

Στο μεταξύ, διοικητής των ιρακινών δυνάμεων διέψευσε τις φήμες για την απελευθέρωση της κοντινής πόλης, Καρακός.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα και ανεπεξέργαστα χημικά όπλα καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τη Μοσούλη.

Οι δυνάμεις του Ιράκ προσεγγίζουν στη Μοσούλη από τα νότια, ενώ οι Κούρδοι μαχητές  από τα ανατολικά.

Η ISIS θα ηττηθεί στη Μοσούλη, δηλώνει ο Μπαρακ Ομπάμα, αναγνωρίζοντας όμως ότι η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης θα είναι δύσκολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.