Προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η οριστική εξάλειψη της «Λερναίας Ύδρας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, θα αποτελέσει ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφού η λύση του δανεισμού για την αποπληρωμή τους δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ως γνωστό, με την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα πήρε επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, για να αποπληρώσει παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1,85 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά μπορεί να αποδειχθεί στους ιδιώτες ότι έφτασαν τα 1,44 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου ενώ τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μειώθηκαν την ίδια περίοδο 963 εκ. ευρώ από τα 7,23 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου (συμπεριλαμβανομένων και των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων) στα 6,26 δισ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι παρά το δάνειο του ελληνικού δημοσίου, μέσα σε ένα τρίμηνο, τα χρέη του δημοσίου που καθυστερούν να εξοφληθούν πάνω από 90 ημέρες αυξήθηκαν κατά περίπου 450 εκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει από μόνο του, ότι οι αιτίες που δημιουργούν μήνα με τον μήνα νέα χρέη δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί και συνεχίζουν να αναπαράγουν την ίδια κατάσταση.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα περάσει εξέταση και στο θέμα της προόδου του προγράμματος εξόφλησης οφειλών προς τους ιδιώτες.

Ωστόσο η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αναμένεται επίσης σήμερα, ανοίγει τον κύκλο της δεύτερης αξιολόγησης, που έχει δύο αρκετά σοβαρές υποχρεώσεις για την Ελλάδα, σε ό, τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.

Η πρώτη αφορά την υποχρέωση του υπουργείου οικονομικών να εκπονήσει και να παρουσιάσει στους δανειστές ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα πρέπει να έχει εξαλειφθεί μέχρι και το τέλος του 2018. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αναλυτικά καταγεγραμμένες οι αιτίες δημιουργίας νέων χρεών και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η δεύτερη και ίσως λίγο ποιο δύσκολη υποχρέωση είναι η Ελλάδα να εκπονήσει ένα σχέδιο για την υιοθέτηση της Κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει ότι, από την εφαρμογή της και μετά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα θεωρούνται αυτές που καθυστερούν πέραν των 30 ημερών και όχι των 90 ημερών που ισχύει σήμερα με την ανοχή των δανειστών.

Εκτός των άλλων η οδηγία αυτή δίνει το δικαίωμα όσων είναι υποκείμενοι της καθυστέρησης να διεκδικήσουν εκτός από το ποσό και επιτόκιο υπερημερίας κατά την εξόφλησή τους.

Όλα αυτά την στιγμή που σήμερα το ελληνικό δημόσιο σκόπιμα καθυστερεί ένα μεγάλο ποσό από πρωτογενείς δαπάνες (περίπου 2,5 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου-Αυγούστου) για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για να κρατά χρήματα στο δημόσιο ταμείο και να μπορεί να εξοφλεί άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.